Antena 3 CNN Coronavirus Rapelurile vaccinurilor anti-COVID sunt utile, dar efectul durează puţin, arată cel mai recent studiu

Rapelurile vaccinurilor anti-COVID sunt utile, dar efectul durează puţin, arată cel mai recent studiu

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 12:16 21 Feb 2023 Modificat la 12:16 21 Feb 2023
vaccin
Rapelurile vaccinurilor anti-COVID sunt utile, dar efectul durează puţin, arată cel mai recent studiu Sursa foto: Profimedia Images

Primele vaccinuri Covid-19 sunt încă utile pe termen scurt, este concluzia unui studiu francez publicat marți. 

Potrivit oamenilor de știință, rapelurile vaccinurilor anti-COVID ale Pfizer și Moderna, care nu au fost adaptate la varianta Omicron, sporesc în continuare protecția împotriva formelor grave, inclusiv împotriva formelor recente, relatează tf1info.

"Dozele de rapel au crescut protecția împotriva riscului de spitalizare", au confirmat cercetătorii, a căror lucrare a fost redactată sub egida Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM) și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din Franța.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au comparat starea de vaccinare a pacienților spitalizați pentru COVID între iunie și octombrie 2022 cu cea a unui grup de persoane care nu fuseseră spitalizate. 

Citește și: Oscilațiile de temperatură ne îmbolnăvesc. Medicii explică: Ne dăunează sau nu "curentul"

Primul rezultat a fost că vaccinurile, care în curând ar putea să nu mai fie obligatorii pentru personalul medical, au rămas eficiente împotriva riscului de spitalizare, chiar și în fața Omicron.

Acest lucru este valabil pentru persoanele care au primit doar primele două doze, iar protecția crește și mai mult prin rapeluri: eficacitatea împotriva spitalizărilor este estimată la 45% după o primă doză, la 56% pentru o a treia doză și la 75% după o a patra sau a cincea doză.

Cu toate acestea, efectul acestor rapeluri scade rapid în timp. După șase luni, există puține diferențe în comparație cu persoanele care au fost vaccinate o singură dată, afirmă autorii al căror studiu nu a fost încă publicat într-o revistă științifică.

 

×
x close