Șeful DSU a explicat că, dacă rămâneau deschise magazinele până la ora 22.00, oamenii ar fi circulat în continuare cu declarație pe propria răspundere.
”Dacă am fi lăsat magazinele până la ora 22.00, este interdicția de circulație, înseamnă că e o fractură de logică aici pentru că asta înseamnă că la ora 20.00 trebuie să fie acasă, dar magazinele rămân deschise până la ora 22.00. Asta înseamnă că multă lume va face hârtie şi declarație pe propria răspundere să zică eu mă duc la magazin şi toată măsura atunci scade efectul ei", a spus Raed Arafat.
„Nu e o măsură plăcută, știm acest lucru”
Din păcate, nu e o măsură plăcută, știm acest lucru. Impactul acestei măsuri, a limitării programului magazinelor şi limitării gradului de circulație, este scontat acum a reduce mobilitatea, a reduce contactul.
Bineînțeles, cei care nu reușesc să ajungă la magazin vineri seara, au ziua de sâmbătă până la 6 seara, au ziua de duminică până la 6 seara. Magazinele sunt deschise, numai că se opresc la ora 18.00 şi la ora 20.00 se oprește circulația”, a mai explicat Arafat.
Angajatorii pot lua unele măsuri privind telemunca sau decalarea programului angajaților.
”În mod normal această măsură este combinată cu măsurile care au existat, decalarea programului de lucru. Să existe mai multe grupe care vin la lucru, telemuncă, cât mai mult posibil în această perioadă. Eu am oameni care vin la 6.30, pleacă în jurul orei 14.30, alții care vin la ora 14 şi pleacă târziu, noaptea”, a mai spus șeful DSU la Digi24.
Secretarul de stat a mai fost întrebat dacă există posibilitatea de recalculare a acestor restricții, el răspunzând că restricțiile pot fi adaptate în funcție de evoluția COVID-19.
”Nu iau singur (decizia de relaxare a restricțiilor - n.r.) pentru că există grup de lucru tehnic. Orice măsură poate fi analizată după o perioadă şi dacă măsura se dovedește că poate fi adaptată, se poate adapta. Acest lucru întotdeauna a fost așa. Dacă există necesitate să adaptăm spre bine, normal că putem adapta, nicio problemă”, a mai spus Raed Arafat.