Profesorul Rafila spune că această combinație între Hidroxiclorochină și antibioticul Azitromicină va fi încercată și în România.
"În momentul de față, în terapia infecției cu noul coronavirus, inclusiv în România, se folosește această Hidroxiclorochină. S-a observat că în infecția cu noul coronavirus reduce inflamația, care câteodată este de vină pentru agravarea pneumonie la pacienții care fac această boală.
Hidroxiclorochina se folosește și la noi. Există o discuție referitoare la o combinație între Hidroxiclorochină și un antibiotic care se numește Azitromicină. Sunt studii oarecum discutabile dacă această combinație e mai eficientă decât utilizarea singură a Hidroxiclorochinei.
Până în momentul acesta nu s-a folosit această combinație în România. Dar acum avem o cantitate importantă de Azitromicină donată de către compania Sandoz. Chiar ieri s-a făcut această donație și probabil că vom încerca și noi această combinație", a spus Rafila la Antena 3.
De asemenea, profesorul Alexandru Rafila mai spune că va începe un alt studiu pe scară largă, la care va participa și România, prin care se dorește găsirea celui mai eficient tratament pentru tratarea pacienților cu COVID-19.
"Medicamentul inovativ american, Remdesivir, a fost utilizat în studii clinice și va începe un studiu pe scară largă, care va include mii de pacienți, în mai multe țări, ca să vedem dacă utilizarea acestui medicament este net superioară acestor combinații despre care am discutat. Și România va participa la acest studiu. Dacă acest medicament se va dovedi benefic, va fi pus în cantități suficiente, astfel încât multe dintre cazurile cu noul coronavirus să poată fi tratate cu această medicație", a mai spus reprezentantul României la OMS.
Profesorul Alexandru Rafila: Se va face un studiu pe scară largă ca să vedem care e cel mai benefic tratament pentru pacienții cu coronavirus