Primul caz de infectare cu noua tulpină a virusului Sars CoV-2 a fost confirmat sâmbătă în Italia, iar persoana infectată este în izolare.
Este vorba despre un pacient care a venit din Mozambic şi a fost găsit pozitiv cu tulpina Omicron.
"Pacientul şi familia sa se simt bine", spun reprezentanţii Institutului.
Tot sâmbătă, Germania a confirmat primele două cazuri de infectare cu noua tulpină la persoane care au venit din Africa de Sud. Alte cazuri sunt în Belgia și Israel.
Noua variantă de coronavirus, denumită iniţial B.1.1.529, prezintă zeci de mutaţii la nivelul proteinei Spike şi de aceea există suspiciunea că ar putea eluda răspunsul imun, fie dat de vaccinuri, fie de o trecere anterioară prin boală.
Tulpina a fost clasificată vineri drept "variantă de îngrijorare" de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care i-a dat şi un nume, după cea de-a 15-a literă din alfabetul grecesc: Omicron.
Pfizer anunţă un vaccin nou "gata în 100 de zile", dacă tulpina Omicron se dovedeşte rezistentă
Producătorii de vaccinuri spun că deja lucrează la un ser anti-COVID eficient împotriva noii tulpinii Omicron, dar îl pregătesc mai întâi pentru testare.
Producătorii Pfizer şi BioNTech spun că se așteaptă "să poată dezvolta și produce un vaccin pentru această nouă tulpină în aproximativ 100 de zile, sub rezerva aprobării de reglementare".
De asemenea, producătorii de vaccinuri și-au exprimat încrederea că își vor putea adapta rapid serurile, dacă varianta Omicron se va răspândi rapid şi va avea un risc crescut de infecţie.