La debutul acestei luni norul de praf saharian care a colorat cerul Europei de Vest în nuanţe de portocaliu a ajuns pe teritoriul țării noastre.
Specialiștii avertizează că dincolo de peisajul atipic pe care îl poate genera, în cantități mari acest praf poate avea efecte grave asupra sănătății.
"Studiile au arătat că în acești nori de praf saharian care ajung și spre zona Europei în cantități de aproximativ 80-120 de tone anual, uneori au fost descoperite bacterii, ciuperci respectiv agenţi patogeni care pot fi uneori nocivi pentru oameni și pentru animale pentru că afectează aparatul respirator sistemul nervos și produc alte afecțiuni", a spus pentru Antena 3, Silviu Gurlui, profesor la facultatea de fizică din Iaşi.
Legătura dintre praful saharian şi SARS-COV-2
Unul dintre cele mai mari pericole ține chiar de favorizarea răspândirii infecției cu SARS-COV-2. De altfel, praful saharian îi afectează cu precădere pe cei care se confruntă cu probleme respiratorii avertizează medicii.
"Aceste particule se adaugă poluantului rezistent. Se știe că acolo unde este poluare majoră amplifică răspândirea acestui coronavirus. Pe de altă parte, afecțiunile sunt mai severe", a mai spus Silviu Gurlui, profesor la facultatea de fizică din Iaşi.
Potrivit cercetătorilor, particulele de praf de origine sahariană își fac de fel apariția pe timp de primăvară sau toamna, pe fondul schimbărilor climatice și poluării, însă fenomenul s-a produs de această dată în plină iarnă.
Beatrice Mahler: "Aerisirea locuinţei să se facă la ore în care circulaţia rutieră este redusă"
Întrebată cât de periculos este acest praf saharian şi ce riscuri produce, Beatrice Mahler, director la Institutul " Marius Nasta" a precizat că "orice creștere a încărcăturii de aer poluat pe care îl respirăm produce leziuni și poate declanșa o inflamație la nivelul căilor aeriene inflamație peste care se poate cantona foarte ușor orice tip de infecție, orice agent patogen.
Dacă vorbim de infecția SARS-COV-2 despre care știm că o putem lua din comunitate, nu este vorba doar de praf saharian, dar aceasta a fost ultima amenințare, este vorba de orice poluant care presupune particule de materie sub 10 microni, particule care ajung în căile aeriene profunde și care pot declanșa reacții de la acutizări ale bolilor cronice până la declanșarea unor afecțiuni respiratorii.
Este foarte important ca în momentul în care aerisim locuințele noastre să facem acest lucru într- un moment în care circulația pe străzi să nu fie foarte intensă, pentru că acest rulaj ar cauciucurilor pe asfalt poate să creeze în sine o cantitate majoră de particule poluante. Aerisirea trebuie să facă la ore la care circulația este cât mai redusă și dacă acest lucru nu este posibil utilizarea aparatelor cu filtre tratate, a aparatelor de filtrare a aerului este recomandată în această perioadă.