Potrivit specialiștilor, bărbatul un fost instructor auto din Bristol, pe nume Dave Smith a fost testat pozitiv timp de 305 zile, fiind astfel cea mai îndelungată infecție persistentă cu noul coronavirus îndelungată consemnată în literatura de specialitate.
Dave Smith a fost internat în spital în luna mai a anului 2020, după ce a prezentat tuse şi febră. Un test PCR a confirmat că avea COVID-19.
El a fost externat după opt zile, însă a prezentat dificultăți considerabile de respirație şi deteriorări acute ale stării de sănătate, asociate cu febră, care au necesitat reinternarea în august, septembrie, octombrie şi decembrie, timp în care medicii i-au administrat diferite tratamente.
Soția i-a organizat înmormântarea de cinci ori
Având în vedere vârsta şi starea de sănătate care se deteriora rapid, bărbatul a vrut să plece din această lume împăcat. Aşa că, de fiecare dată când se simțea rău îşi ruga soţia să cheme toate rudele pentru a se pregăti de înmormântare.
„Ori de câte ori mi-a fost rău, m-am simțit (...) la un pas de moarte. Soţia mea a început de cinci ori să-mi organizeze înmormântarea. Mi-am chemat toţi membrii familiei să fac pace cu ei. Acum mi-aş fi dorit să-mi țin gura", a adăugat bărbatul glumind, potrivit The Guardian.
Din fericire, medicii au găsit o soluţie salvatoare. Dave Smith a fost tratat cu succes cu anticorpi produși în laborator, a precizat Universitatea din Bristol.
Instituţia a adăugat că starea sa de sănătate s-a îmbunătățit semnificativ, iar virusul nu a mai fost detectat în testele PCR la 45 de zile, după ce a primit tratamentul combinat.
Cazul său urmează să fie prezentat la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ECCMID) din luna iulie. În prezent, bărbatul este sănătos şi are rezultate negative la testul pentru coronavirus.
„Acest caz demonstrează potențialul cronic al COVID-19 la persoanele cu sistem imunitar slăbit.
Opțiunile de tratament sunt urgent necesare atât pentru îngrijirea pacienților individuali, cât şi pentru sănătatea publică, având în vedere probabilitatea apariției variantelor rezistente la vaccin în astfel de condiţii clinice, au mai subliniat cercetătorii.