Antena 3 CNN Coronavirus Pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina anti-COVID. Anunțul făcut de Ministerul Sănătății

Pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina anti-COVID. Anunțul făcut de Ministerul Sănătății

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 12:30 22 Ian 2021 Modificat la 12:30 22 Ian 2021
Pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina anti-COVID. Anunțul făcut de Ministerul Sănătății

Potrivit unui comunicat al MS, pacienților aflați sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol ) cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranță, fără a se întrerupe tratamentul anticoagulant.

De asemenea, MS anunță că pacienții cu proteze metalice mitrale și aortice trebuie să-și dozeze INR-ul înainte de vaccinare, iar în cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor în vederea ajustării dozelor de anticoagulant.

Pacienții în tratament cronic cu antiagregante plachetare nu trebuie să întrerupă medicația

”Pacienților aflați sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranță, fără a omite nicio doză de anticoagulant. Pacienților aflați sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranță. Ca măsură de precauție suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant”, a transmis Ministerul Sănătății.

Totodată, pacienții în tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesită nicio ajustare a medicației și nu trebuie să întrerupă medicația.

”Se recomandă utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie să fie foarte subțiri). Este recomandată menținerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute. În cazul formării unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant”, au mai transmis reprezentanții ministerului.

Dr. Alice Munteanu: Metodă diferită de vaccinare pentru bolnavii care iau anticoagulante

”Aceşti pacienţi ştiu că iau nişte medicamente pentru care trebuie să-şi facă o analiză care se numeşte INR. Ei trebuie să facă analiza cu 24 de ore înaintea vaccinării şi ea trebuie să fie la limita minimă a normalului.

Practic, rezultatul acestei analize pentru anumiţi pacienţi cu probleme cardiovasculare trebuie să fie 2-3, însă cei care sunt purtători cronici de proteze mecanice trebuie să aibă valori ceva mai mari.

Acest vaccin se face doar intramuscular doar, se folosesc ace subţiri şi trebuie să ţinem apăsat mai mult de 3-5 minute la locul injectării. Atenţie, nu masăm!", a explicat medicul cardiolog Alice Munteanu, vineri, în exclusivitate, la Antena 3.

Categorii de bolnavi care se vaccinează diferit contra COVID

Din categoria celor care trebuie să se vaccineze diferit fac parte persoanele cu tromboembolie pulmonară, unele accidente vasculare ischemice care au cauză o aritmie cardiacă, fibrilația atrială sau cei cu tromboză venoasă profundă, a subliniat medicul.

De asemenea, în această categorie mai sunt pacienţii care au suferit diferite intervenții chirurgicale ortopedice sau cei care au patologie cardiacă, precum şi pacienţii care au diferite cancere ori cei care fac tratamente de chimioterapie.

Toate ţin totuşi de patologie cardio-vasculară, a mai precizat medicul.

×
x close