Pacienții cu sistem imunitar slăbit pot avea nevoie ca pe lângă vaccinare să poată beneficia și de profilaxie cu anticorpi monoclonali pentru a fi complet protejați.
Este vorba de pacienții diagnosticați cu diferite tipuri de cancer, pacienții dializați, persoane în tratament cu insulino-terapie sau cu afecțiuni autoimune și inflamatorii care pot compromite sistemul imun.
Unele tratamente pe care le iau pacienții cronici, prin mecanismul lor de acțiune, pot bloca sistemul imun să producă anticorpii care să îi proteje de infecția cu SARS-COV2 și formele grave de COVID 19.
De asemenea, sunt persoane care se nasc cu sistem imun deficitar așa cum este cazul persoanelor diagnosticate cu imunodeficiențe primare. Pentru aceste categorii de pacienți s-au dezvoltat anticorpii monoclonali.
Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că evaluează mai multe tipuri de anticorpi monoclonali, unele cu rol terapeutic anti-COVID care se pot iniția în prima săptămână de la infectarea cu SARS-COV2, dar și o categorie nouă de anticorpi monoclonali cu rol preventiv privind infectarea cu SARS-COV2.
Anticorpii monoclonali sunt terapii deja existente în România și pe care pacienții cu diferite afecțiuni îi folosesc de foarte mulți ani, este vorba despre persoanele diagnosticate cu cu diferite tipuri de cancer, poliartrită reumatoidă, psoriazis, spondilită anchilozantă, artrită psoriazică, boli inflamatorii intestinale, lupus, etc. Aceste terapii sunt cunoscute de către pacienții sub denumirea de terapie biologică sau imunoterapie.
Alianța Pacienților Cronici din România salută pașii făcuți de către autoritățile române pentru a aduce în țară anticorpii monoclonali ca tratament pentru COVID19 și adresează un apel de a se continua demersurile necesare pentru a avea disponibilă cât mai repede și combinația de anticorpi monoclonali cu acțiune lungă pentru profilaxie.
Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat evaluarea continuă pentru medicamentul Evusheld®
AstraZeneca a înaintat o cerere către Agenţia Europeană a Medicamentului (FDA) pentru autorizația urgentă de utilizare a medicamententului Evusheld®, o combinație de anticorpi cu eliberare prelungită (LAAB), pentru profilaxia COVID-19.
Dacă va fi aprobat, AZD7442 ar fi primul LAAB care va primi certificat pentru prevenirea COVID-19. Este primul medicament cu date care demonstrează o reducere semnificativă statistic a riscului de a dezvolta o formă severă de COVID-19.
Cum va funcţiona medicamentul Evusheld®, dezvoltat de AstraZeneca
Evusheld® conţine tixagevimab și cilgavimab, doi anticorpi monoclonali, ce repezintă un tip de proteină concepută pentru a recunoaşte şi a se ataşa de o structură specifică, numită antigen.
Tixagevimab și cilgavimab au fost concepute pentru a se atașa la proteina spike a SARS-CoV-2, virusul care cauzează Covid-19, la nivelul a două situsuri diferite.
Când medicamentul Evusheld® se atașează la proteina spike, este de așteptat ca acesta să împiedice virusul să pătrundă în celulele organismului și să cauzeze infecția.
Utilizarea celor două substanțe combinate (tixagevimab și cilgavimab) pot avea un efect mai puternic împreună decât utilizarea fiecărei substanțe separat.