Transportul pacienților se realizează cu aeronave din dotarea Ministerului Apărării Naționale sau din dotarea Forțelor Aeriene Germane, conform unei decizii luată duminică de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
Decizia a fost luată având în vedere situația epidemiologică la nivel național, caracterizată de supraaglomerarea unităților sanitare și în special a unităților de primiri urgențe și secțiilor de terapie intensivă cu pacienți care au dezvoltat forme severe sau grave și care necesită suport respirator invaziv sau neinvaziv.
Totodată, s-a luat în considerare faptul că, la nivelul României, nu pot fi suplimentate locurile pe secțiile de terapie intensivă pentru pacienții cu forme grave și severe de COVID-19 și este imperios necesar acordarea asistenței medicale de specialitate în secții de terapie intensivă.
La nivel național, în acest moment, nu este disponibil niciun pat liber de ATI
La nivel național, în acest moment nu este disponibil niciun pat liber de ATI, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.
În data de 31 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.742 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 392 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.
De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 145 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale.
1.874 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări
Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.
În procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare