Experţi OMS ”recomandă puternic” să nu se mai folosească Xevudy şi Ronapreve, în ultima versiune a ghidului lor cu tratamente anti-covid, publicat în noaptea de joi spre vineri, în British Medical Journal (BMJ), potrivit AFP.
Xevudy, dezvoltat de către laboratoarele farmaceutice GSK şi Vir, şi Ronapreve, dezvoltat de către Regeneron, sunt tratamente cu anticorpi de sinteză împotriva COVID-19.
OMS recomanda până acum, cu prudenţă, folosirea acestor tratamente în cazul unor pacienţi cu o formă uşoară de COVID-19, dar care riscau o evoluţie către o formă gravă a bolii, din cauza vârstei, greutăţii sau altor factori.
Apariţia variantei Omicron a SARS-CoV-2, la sfârşitul lui 2021, a pus în dicuţie interesul acestor tratamente, iar experţi OMS - pe baza mai multor studii in vitro - estimează că ele probabil că sunt ineficiente împotriva variantelor aflate în circulaţie în prezent.
Experţii OMS au actualizat, în paralel, recomandări cu privire la alte tratamente - inclusiv privind remdesivir, al laboratorului farmaceutic Gilead.
Acest tratament, pe care OMS îl recomanda până acum doar în cazul unei forme uşoare de covid-19, poate, în baza unor noi studii, să fie avut în vedere în anumite forme grave de covid-19, potrivit experţilor OMS.
Însă, în cazurile cele mai grave, denumite ”critice”, studiile nu arată niciun beneficiu al Remdesivir.
Experţii OMS sfătuiesc, astfel, ca Remdesivir să fie folosit în cazuri critice. Inclusiv în cazurile în care poate fi folosit, acest tratament are doar un interes ”moderat”, cu un grad de certitudine care este doar ”moderat”, avertizează experţii OMS.