Anunțul a fost făcut, joi, de directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge (foto), citat de AFP.
Potrivit acestuia, situația pandemică din Europa este influențată de imunizarea puternică a populațiilor și de severitatea mai scăzută a variantei Omicron.
Odată cu sfârșitul iernii, "această perioadă de protecție mai ridicată trebuie privită ca o 'încetare a focului' care ne-ar putea aduce o pace durabilă", a estimat Hans Kluge.
"Acest context, pe care nu l-am mai experimentat până acum în timpul acestei pandemii, ne aduce posibilitatea unei lungi perioade de liniște", a adăugat el.
Potrivit lui Kluge, Europa va fi într-o poziție mai favorabilă pentru a respinge o creștere a transmisiei virusului.
Oficial OMS: "E posibil ca noile variante să fie combătute fără măsuri perturbatoare"
"Cred că este posibil să se răspundă noilor variante care, inevitabil, vor apărea, fără a reinstitui acel tip de măsuri perturbatoare de care a fost nevoie în trecut", a apreciat reprezentantul OMS.
El avertizat, însă, că situația se va menține doar dacă imunitatea va fi menținută prin continuarea campaniilor de vaccinare și monitorizarea noilor variante.
În cele 53 de state membre ale regiunii OMS Europa, dintre care unele sunt situate în Asia Centrală, numărul contaminărilor a crescut odată cu apariția variantei Omicron care a devenit dominantă.
Aproape 12 milioane de noi cazuri au fost înregistrate săptămâna trecută, conform datelor OMS.
Este cel mai mare număr de noi infectări de la debutul pandemiei, în urmă cu doi ani.
Ce spunea Hans Kluge acum trei luni
Bătrânul continent se confruntă cu o iarnă potențial ”devastatoare”, care ar putea să ducă la moartea a jumătate de milion de oameni din cauza Covid-19, avertiza Organizația Mondială a Sănătății la începutul lunii noiembrie 2021, prin vocea directorul OMS Europa, Hans Kluge.
"Suntem, din nou, epicentrul pandemiei," spunea Kluge la momentul respectiv, apreciind că ritmul de transmitere al virusului în regiune este "foarte îngrijorător".
"Rata actuală de transmitere din cele 53 de țări din regiunea europeană este foarte preocupantă (...) şi, dacă rămânem pe această traiectorie, am putea să asistăm la încă o jumătate de milion de decese cauzate de COVID-19 în această regiune până în februarie", estima el.
Prognoza oficialului OMS a fost făcută înainte de descoperirea variantei Omicron, care între timp a devenit dominantă în multe regiuni ale lumii.