Datele au fost anunţate joi de Hans Kluge (foto), directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Oficialul aminteşte că, la nivelul săptămânii trecute, autorităţile din statele europene au raportat 29 de mii de noi decese, ceea ce înseamnă un mort la fiecare 17 secunde.
De asemenea, în intervalul menţionat, numărul deceselor a crescut cu 18 procente.
Totuşi, conform sursei citate, există anumite semne încurajatoare că măsurile restrictive luate de guvernele de pe continent au început să producă rezultate.
Astfel, dacă în ceea ce priveşte decesele situaţia se menţine alarmantă, în schimb numărul de noi infectări a înregistrat, săptămâna trecută, prima scădere în ultimele trei luni.
Creşte numărul de morţi, scade numărul de infectări
Numărul de cazuri noi a scăzut cu 10%, până la 1,8 milioane. Potrivit oficialului OMS, scăderea este rezultatul reinstituirii carantinei naţionale în mai multe state din Europa, între care Marea Britanie, Franţa şi Spania.
El a avertizat însă împotriva tentaţiilor de a ridica restricţii prea devreme pentru câştig politic.
"Am văzut prea des impactul negativ al renunţării timpurii la restricţii", a atenţionat dr. Kluge, care a apreciat că, în ciuda scăderii infectărilor, tabloul pandemic în Europa este încă sumbru. Kluge a indicat, în context că Franţa a avut timp de 10 zile capacităţile de Terapie Intensivă ocupate la nivelul de 95%.
Bilanţul provizoriu al pandemiei în Europa este de 17,7 milioane de cazuri, dintre care 4 milioane înregistrate doar în luna noiembrie, şi circa 355.000 de morţi.
Specialiştii fac apel la populaţie să urmeze măsurile bine-cunoscute de prevenţie - portul măştii, spălarea mâinilor şi distanţarea socială - până ce un vaccin omologat va deveni disponibil pentru publicul larg.