Antena 3 CNN Coronavirus OMS avertizează: Europa ar trebui să se aștepte la încă 500.000 de morți din cauza COVID-19 până în februarie

OMS avertizează: Europa ar trebui să se aștepte la încă 500.000 de morți din cauza COVID-19 până în februarie

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 12:40 06 Noi 2021 Modificat la 12:40 06 Noi 2021
spital covid
Sursa foto: Getty Images

O mare parte din Europa se luptă cu un număr record de infecții, Germania raportând joi cel mai mare număr de cazuri noi zilnice de la începutul pandemiei.

Directorul regional al OMS, Hans Kluge, a spus că ritmul de transmitere în regiune este „extrem de îngrijorător”.

„Suntem, din nou, lîn pericol”, a spus Kluge într-un comunicat.

„Conform unei proiecții fiabile, dacă rămânem pe această traiectorie, am putea vedea încă o jumătate de milion de decese cauzate de COVID-19 în Europa și Asia Centrală până la 1 februarie a anului viitor”, a avertizat el.

Părți mari de continent se luptă pentru a învinge exploziile din varianta Delta, ceea ce a complicat relaxarea restricțiilor în multe țări. Europa de Est este deosebit de grav afectată; cazurile sunt la niveluri record în Rusia și acum în Germania, în timp ce capitala Ucrainei, Kiev, a introdus luni noi restricții.

Mulți experți și-au exprimat îngrijorarea vizavi de creșterea infecțiilor. Aceasta, împreună cu răceala sezonieră de iarnă, ar putea pune lucrătorii din domeniul sănătății sub o presiune incontrolabilă de Crăciun și de Anul Nou.

OMS a declarat că Europa a înregistrat o creștere cu 6% a cazurilor față de săptămâna precedentă

„Ne aflăm într-un alt punct critic al reapariției pandemiei”, a spus Kluge. El a dat vina pe doi factori pentru noul val; relaxarea măsurilor COVID-19 și lipsa acoperirii vaccinale în Balcani și spre estul continentului.

„Ratele de spitalizare în țările cu absorbție scăzută a vaccinului sunt semnificativ mai mari și cresc mai rapid decât în ​​cele cu absorbție mai mare”, a spus el.

Ministrul Sănătăţii din Germania, Jens Spahn, a avertizat miercuri că sunt necesare măsuri mai stricte pentru cei care refuză să se vaccineze. Spahn a mai spus reporterilor, într-o conferință de presă de joi, că i s-a cerut certificatul de vaccinare la Roma în timpul G20 mai des într-o zi decât în ​​Germania în patru săptămâni.

Spahn a spus că Germania se confruntă cu o pandemie „masivă” a celor nevaccinați, adăugând: „Adevărul este că ar fi mult mai puțini pacienți cu COVID-19 în [terapie intensivă] dacă toți cei care ar putea face acest lucru ar fi vaccinați”.

Marea Britanie a avut, de asemenea, o serie de noi infecții la sfârșitul verii, dar a refuzat să implementeze măsuri precum masca obligatorie sau certificatele de vaccinare.

Grecia a raportat joi un record de 6.808 de cazuri de COVID-19, cel mai mare număr zilnic de la începutul pandemiei, deoarece sistemul de sănătate s-a confruntat cu o presiune reînnoită din cauza creșterii numărului de spitalizări.

Guvernul elen a anunțat restricții mai severe pentru persoanele nevaccinate, în efortul de a ține pan demia sub control; astfel, lucrătorii nevaccinați sunt supuși a două testări COVID-19 pe săptămână și au nevoie de teste negative pentru a accesa serviciile publice, bănci, magazine și alte locații.

Guvernul a majorat, de asemenea, amenzile pentru întreprinderile neconforme și a spus că va intensifica controalele.

"Există o tendință de creștere a pandemiei în țara noastră, așa cum este cazul în majoritatea țărilor europene. Guvernul a luat toate măsurile pentru a consolida sistemul național de sănătate și în acest scop am dublat paturile de terapie intensivă", a declarat Ministrul Sănătății, Thanos Plevris, îndemnând mai mulți oameni să se vaccineze.

Luni a fost depășit pragul de 5 milioane de decese cauzate de COVID-19 de la începutul pandemiei.

×
x close