Acesta face o comparație între declanșarea epidemiei în Anglia și momentul în care s-a declanșat în România.
"Din păcate observăm că și în Europa evoluția Omicron urmează evoluția observată în Africa de Sud. Este probabil că vom avea pentru prima dată în Europa zile cu peste 100.000 de cazuri noi confirmate în țările cu testare adecvată.
Vedem că nici in Anglia politicienii nu au curaj să ceară oamenilor să renunțe la petrecerile de Crăciun și Revelion mai ales după scandalul petrecerilor din timpul carantinei organizate de Boris Johnson.
În România debutul valului Alpha a fost la 2 luni distanță după debutul valului Alpha în UK. Debutul valului Omicron în România va fi cu maxim o lună după debutul valului Omicron din Anglia, având în vedere că și primul caz de transmitere comunitară a fost azi confirmat, la doar 3 săptămâni după identificarea primului caz Omicron în Anglia la data de 27 noiembrie 2021.
Avem, deci încă o confirmare indirectă că ne putem aștepta la debutul valului Omicron în România în jurul datei de 15 ianuarie (+/- 1 săptămână)", scrie, miercuri, pe Facebook, epidemiologul Octavian Jurma.
Octavian Jurma, scenariu sumbru despre Omicron: "Cazurile se vor dubla de la o săptămână la alta"
Octavian Jurma, cercetător, a comentat primul caz de Omicron de transmitere comunitară depistat la o femeie care nu a călătorit în afara ţării. Acesta spune că odată format acest fenomen de transmitere cazurile se pot dubla de la o săptămână la alta.
În total, pe teritoriul ţării noastre au fost depistate până în prezent 11 cazuri de infectare cu tulpina Omicron.
Ultimul caz a fost depistat azi în Capitală la o femeie de 31 de ani, care potrivit surselor Antena 3, este asistentă medicală într-un spital de boli infecțioase din București, fără istoric de călătorie în afara țării.
Femeia este vaccinată anti-Covid 19 cu schema completă de vaccinare, iar starea ei de sănătate este una bună.