Potrivit propunerii PSD, certificatul verde va fi obligatoriu pentru toţi angajaţii din domeniul public sau privat.
Certificatul verde se acordă:
- Pentru vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
- Celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
- Celor cu rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.
- Celor cu anticorpi. Testul serologic este valabil pentru 60 de zile
Prevederi importante:
- Persoanele scutite de vaccinare vor avea testele plătite de către angajator și decontate de stat
- Angajaţii din domeniul public vor avea testele decontate în limita a 10 teste/lună, pentru o perioadă de maximum 2 luni de la data intrării în vigoare a prezenței legi, din sumele alocate de la bugetul de stat
- Angajaţii care nu au certificat verde se suspendă din activitate pentru 30 de zile, suspendare care poate fi prelungită fără plata drepturilor salariale
- Suspendarea încetează în momentul prezentării certificatului verde sau dacă persoană se vaccinează
USR cere introducerea obligativității certificatului verde pentru toți angajații, atât de la stat cât și de la privat
USR cere ”aplicarea nediscriminatorie a Certificatului Verde pentru toți angajații, indiferent că aceștia activează în sistemul public sau cel privat”. Cei care refuză vaccinarea și-ar putea pierde locul de muncă.
”USR susține ferm introducerea Certificatului Verde ca măsură de protecție la locul de muncă, atât pentru protecția angajaților, cât și pentru persoanele cu care aceștia vin în contact.
Din acest motiv, USR va cere în Legislativ aplicarea nediscriminatorie a Certificatului Verde pentru toți angajații, indiferent că aceștia activează în sistemul public sau cel privat.
Vom depune această prevedere la Camera Deputaților sub forma unor amendamente la forma proiectului legislativ, care a trecut recent prin Senatul României.
De asemenea, având în vedere scara largă de aplicare a acestei măsuri, vom propune și o perioadă tranzitorie de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii. În cele 60 de zile, angajații își vor putea efectua sau completa schema de vaccinare, iar testarea regulată (de două ori săptămânal) va fi suportată integral din bugetul statului.
După finalul perioadei tranzitorii de 60 de zile, angajații nu vor mai trebui să se testeze, dacă au optat pentru vaccinare. În caz contrar, testarea periodică va fi suportată din fonduri proprii ale angajatului.
În cazul în care un angajat ar refuza testarea periodică din fonduri proprii după perioada tranzitorie, există posibilitatea suspendării contractului de muncă al acestuia”, se arată în comunicatul USR.