Antena 3 CNN Coronavirus 7 persoane au murit după ce au dezvoltat cheaguri de sânge în urma vaccinării cu AstraZeneca

7 persoane au murit după ce au dezvoltat cheaguri de sânge în urma vaccinării cu AstraZeneca

Maria Zărnescu
2 minute de citit Publicat la 12:25 03 Apr 2021 Modificat la 12:25 03 Apr 2021
o_1f2bgmo6ipic1t8klra1r7r16e1b.jpg
Sursa foto: Hepta

În cursul zilei de sâmbătă, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor Medicale (MHRA) a oferi informații cu privire la 25 de cazuri de evenimente severe, dar și foarte rare de coagulare a sângelui. Din total de 30 de cazuri de tromboze, raportate în total, 7 dintre ele au fost fatale.

MHRA a declarat că a primit, începând cu 24 martie, rapoarte despre 22 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală și alte opt cazuri de tromboză asociate cu lipsa de trombocite, dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate.

"Examinarea noastră aprofundată a acestor rapoarte continuă", a declarat directorul MHRA, June Raine, într-o declarație trimisă AFP, potrivit BFM TV.

Totodată, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor Medicale a precizat că astfel de reacții nu au fost înregistrate în cazul persoanelor care au primit vaccinurile de la Pfizer.

Incidente similare au mai fost raportate și în țări precum Franța, Suedia, Canada și Germania, iar mai multe state europene au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, în cursul lunii martie, din cauza reacțiilor adverse.

EMA investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat miercuri că investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui, la nivel mondial, care au determinat unele ţări să limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19.

Acestea includ 44 de cazuri din Spaţiul Economic European, dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au fost vaccinate în regiune, a precizat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, şefa EMA, Emer Cooke, relatează Reuters. Totalul citat de EMA nu include toate cazurile de boală, cunoscută ca tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST), care au fost raportate în Germania, a spus ea.

Autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a anunţat marţi că a înregistrat 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier, dintre care nouă au condus la decese, după ce aceste persoane au primit vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, informează Reuters.

OMS recomandă oficial continuarea administrării vaccinului AstraZeneca "pentru moment"

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății recomandă administrarea serului produse de AstraZeneca. OMS estimează că balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca şi recomandă ca vaccinările să continue, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii, miercuri, printr-un comunicat al instituției.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) continuă să recomande "pentru moment" vaccinările cu serul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, a cărui utilizare a fost suspendată de mai multe ţări din cauza unor posibile efecte secundare, aşteptând ca experţii organizaţiei să îşi încheie procedura de evaluare.

Vaccinul AstraZeneca își schimbă numele

Serul de la AstraZeneca își schimbă numele. Vaccinul anti-COVID se va numi Vaxzevria, iar decizia a fost luată la solicitarea laboratorului farmaceutic suedezo-britanic. Modificare este aprobată de către Agenţia Euroepană a Medicamentului (EMA). 

Este foarte important de știut că doar numele este cel care se schimbă, nu și vaccinul. Personalul medical este necesar însă să fie ”conştient de schimbare, deoarece informaţiile despre produs, etichetare şi ambalare pot fi diferite”, se subliniază pe site-ul Agenţiei suedeze a medicamentului Lakemedelsverket.

 

 

×
Etichete: vaccin astrazeneca
x close