Scopul studiului este să stabilească cât de bine răspunde sistemul imunitar al oamenilor la un rapel cu un vaccin diferit faţă de cel de la prima doză.
Până acum cecetările au fost făcut doar pe vaccinurile Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Universitatea Oxford - ambele aprobate în decembrie de autorităţile din Marea Britanie.
Vaccinul Moderna a fost aprobat pentru uz, în timp ce Novavx este momentan în curs de revizuire de către Agenţia Naţională a Medicamentelor din Marea Britanie (MHRA).
Cercetătorii de la Universitatea din Oxford cred că această combinare a vaccinurilor ar putea duce la o campanie de vaccinare mai flexibiă şi mai eficientă.
Studiul a început în luna februarie, şi până acum au fost testaţi 800 de oameni. Acum se caută alţi 1.050 de voluntari care trebuie să aibă peste 50 de ani şi care au primit prima doză de vaccin cu 12 săptămâni înainte de a fi implicaţi în studiu.
Toate acestea vin după ce vaccinul AstraZeneca a fost restricţionat în ţări din Uniunea Europeană din cauza posibilelor efecte secundare.
Atât MHRA şi Agenţia Europeană a Medicamentelor a reiterat ideea că beneficiile folosirii vaccinului AstraZeneca depăşesc potenţialele riscuri.
Compania farmaceutică Anglo-Suedeză a livrat puţin peste 29 de milioane de doze de vaccin în statele membre din UE, în timp ce Pfizer a livrat 69.6 milioane de doze.
Între timp, compania americană, Johnson and Johnson a anunţat marţi că va suspenda temporar livrarea de vaccinuri Jenssen în UE după ce şase femei din SUA au dezvoltat cheaguri de sânge în urma vaccinării.
Vaccinul Johnson and Johnson - care nu a fost încă aprobat de EMA - conţine o singură doză, deci nu e eligibil pentru studiul de combinare a vaccinurilor.
Autorităţile chineze caută şi ele soluţii pentru combinarea vaccinurilor, după ce au declarat la sfârşitul săptămânii trecute că vaccinurile produse de ei au o eficacitate scăzută.