Antena 3 CNN Coronavirus Mircea Badea: ”Oribilă situația în această țară. Noi suntem avertizați de medici, în loc să fim testați”

Mircea Badea: ”Oribilă situația în această țară. Noi suntem avertizați de medici, în loc să fim testați”

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 11:00 26 Oct 2020 Modificat la 11:00 26 Oct 2020
o_1elhuk61iem0v70naj120t1fbab.jpeg

”Cred că vorbesc despre asta de cel puțin 4 luni. În România, doctorii vedetă ne spun că numai noi suntem responsabili de răspândirea bolii, să ne spălăm pe mâini, să stăm distanțați, să purtăm masca. Președintele ne-a spus ca testarea nu e recomandată. Zău? În Italia strategia este să testeze cât mai mult ca să blocheze răspândirea, în România strategia este să fim avertizați. Nu există zi în care medicii să nu ne avertizeze. În alte țări ale lumii, autoritățile își fac datoria de autortiăți. Testează cât mai mulți și depistează contacții celor infectați, astfel să se izoleze și să se testeze.

În România președintele nostru ne-a spus că ce face lumea civilizată nu e recomandat în România. Dacă o fi să ajung la spital de COVID și medicii nu sunt prea ocupați să  ”aresteze” cetățeni care nu au nevoie de tratament și oi avea loc printre atâția cetățeni care nu au nevoie de tratament, dar sunt ținuți cu forța pentru că sunt unii psihopați, și mă tratează și pe mine cineva, bine, dacă nu, nu. Oribilă situația în această țară. Am depășit orice limită de tolerabilitate. Poate facem și ce trebuie, de exemplu să testăm ca în Italia” a spus Mircea Badea la ”În gura presei”, la Antena 3.

Modelul italian de luptă anti-COVID: testare masivă

”Strategia este să testăm cât mai multe persoane pentru a bloca răspândirea. Pentru că, aşa cum spunea şi Andrea Crisante, profesor de microbiologie la Universitatea din Padova, unul dintre profesioniştii care au ajutat foarte mult organizarea acestui control şi gestionarea acestei pandemii în regiunea Veneto, trăim într-o societate în care oamenii se mişcă foarte mult. Avem contact foarte mult cu rudele, cu prietenii, mergem la supermarket, ne mişcăm foarte mult, deci nu suntem o societate statică. Şi atunci, contactele sunt exponenţiale. O persoană pozitivă, fără simptome, poate să aibă în 2-3 zile contacte cu foarte multe persoane şi din punct de vedere orizontal, şi din punct de vedere vertical.

Adică nu numai cu persoane din familie, dar şi cu persoane de la serviciu, precum şi cu alte persoane din comunitate. Gândiţi-vă, de exemplu, la Bucureşti sau la oraşele mari din România, la transportul în comun, unde contactul este foarte strâns. La noi sunt autobuzele şi metroul foarte aglomerate, deci contactul între persoane este foarte strâns. Ca să conchid, aici strategia este să se facă testare foarte multă, iar pentru asta au crescut capacităţile de testare.” Explică medicul Florin Puflea, medic specialist în anestezie şi terapie intensivă la un spital din Verona, pentru Adevărul. 

×
x close