”Vă spuneam încă de vineri că se va lucra în acest weekend la un proiect de lege care să pună în concordanță deciziile Curții Constituționale. Astăzi a fost aprobat în ședința de guvern un proiect legislativ care să inițieze niște măsuri igienico-sanitare pentru situații deosebite de risc epidemiologic sau biologic”, a spus Nelu Tătaru, luni, la Palatul Victoria.
De ce este necesar acest proiect de lege?
„Este necesar pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem. Ați putut observa de vineri până astăzi modificările de abordare a tot ce a însemnat carantină, izolare, chiar și internarea în spitale”, a mai spus ministrul Sănătății.
Nelu Tătaru: Hotărârea CCR ne-a limitat unele acțiuni
Fără măsura izolării la domiciliu şi a carantinei instituţionalizate am fi avut, în România, cazuri de 10 sau chiar 20 de ori mai numeroase, a declarat, luni, premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.
Curtea Constituţională a decis că nu există bază legală pentru ca cetăţenii care au fost diagnosticaţi cu COVID-19 să fie trataţi în spital fără acordul lor.
Pentru a intra în vigoare, noul proiect de lege trebuie să fie votat de Parlament.
”Acest proiect de lege va merge în regim de urgență în Parlament. Sper ca sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică”, a spus ministrul Nelu Tătaru.
Ce prevede noul proiect de lege
Prefecturile, la propunerea DSP, pot aproba caratinarea unor zone din județul lor. Nimeni nu ia decizia singur, a precizat Arafat. Întotdeauna există și o implicare a direcției științifice, epidemiologi, medici.
”Carantinarea bagajelor este un lucru obligatoriu. Aici vorbim de probleme mai multe, nu numai Covid. Cât despre amenzi, aici este corelat cu Codul Penal”, a mai zis Raef Arafat, luni, la Palatul Victoria.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 250 de noi cazuri de îmbolnăvire în România
La ATI, în acest moment, sunt internați 227 de pacienți. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 771.482 de teste.
De la începutul epidemiei în România, 1.768 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
De duminică până luni au fost înregistrate 18 decese (10 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Dâmbovița, Galați, București, Mureș, Olt, Prahova și Timiș.