Antena 3 CNN Coronavirus Ministerul Sănătății nu știe în câte spitale sunt amenajate și circuite COVID și non-COVID: "Nu există date centralizate"

Ministerul Sănătății nu știe în câte spitale sunt amenajate și circuite COVID și non-COVID: "Nu există date centralizate"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 19:57 26 Apr 2021 Modificat la 19:57 26 Apr 2021
o_1f47hpm011t1510qhv831c8u1fq1b.jpg
Sursa foto: Hepta

Jurnaliștii Antena 3 au cerut situația la zi a spitalelor din România care tratează pacienții infectați cu COVID-19. Mai exact, câți dintre pacienții COVID și non-COVID, internați în spitale, au circuite special amenajate.

Răspuns oficial primit de Antena 3 de la ministerul Sănătății:

- În Romania, în total: 421 de spitale

- 225 de spitale tratează pacienţi COVID-19 (sunt înregistrate ca având circuit COVID-19)

- nu există date centralizate despre spitalele cu circuite COVID ( nu se știe în câte spitale se pot trata și pacienții cu alte afecțiuni, în circuite non-COVID)

Ordinul ministrului sănătății nr. 555/2020

Caracteristici și măsuri la nivelul spitalelor de faza a II-a:

- spitale dedicate COVID-19 în întregime sau parțial, doar dacă pot asigura circuite complet separate;

- vor externa sau transfera către alte spitale toți pacienții cu alte patologii în vederea pregătirii zonei dedicate COVID-19;

Medic primar ATI la Spitalul Clinic Colentina: Nu ai cum să separi: Să faci numai spitale COVID și numai spitale verzi (non-COVID)

Nu ai cum să separi: să faci numai spitale Covid și numai spitale verzi (non Covid). Și asta a dovedit-o practica. De ce spun asta? Se poate verifica oricând ce pacienți a primit spitalul Colentina. În Chirurgie, de exemplu, 80% dintre pacienți sunt operați în spitale verzi. Și asta datorită particularității acestui virus, din acest motiv are un potențial pandemic atât de mare pentru că este extraordinar de parșiv.

Două elemente duc la asta: primul e faptul că oamenii infectați sunt 3-4 zile asimptomatici, se plimbă peste tot și răspândesc boala- și al doilea, există peste 38% dintre PCR-uri fals negative. La internare ți se recoltează PCR-ul, atunci când trebuie să te operezi, într-un spital non-Covid, PCR-ul este negativ, după care te trezești că ești pozitiv. Pacienții suferă foarte mult, se trezesc că sunt transferați în 2-3-4 spitale, ceea ce nu e în beneficiul pacietului. (...)

Toate unitățile sanitare trebuie să-și îngrijească pacienții lor, în caz că sunt confirmați cu covid-19. Transferurile între spitale le pune viața în pericol. Acești pacienți au niște necesități deosebite. Ei sunt pacienți cu o funcție pulmonară compromisă sever. Ventilatoarele de transport nu au performanța ventilatoarelor pe care le avem în Terapie Intensivă.

Transportul acestor pacienți cu afectare pulmonară este un pericol în sine pentru pacient", explica în luna martie, dr. Laura Zarafin, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic Colentina.

Nu există "nu pot să fac circuit", există "nu vreau să fac circuit"

"Între timp, a trecut un an iar colegii care încearcă să găsească diverse pretexte cum că circuitele nu sunt perfecte, nu au înțeles un lucru: circuitele se fac pe fiecare pavilion, dacă ești spital pavilionar sau nu, deci n-are nicio legătură dacă ești spital pavilionar sau nu.

Trebuie să existe un spațiu ca să fii dezechipat corect. Noi am pus uși  ca să facem, pentru că suntem pavilionar, dar în spitalele mari este și mai ușor de făcut. Deci nu există , există .

Practic, tu când ai ieșit din zona pacienților, trebuie să ai o zonă de tranziției în care ești dezechipat cu grijă. Drept dovadă că infectările în spitalele roșii, Covid, suport Covid, au fost mult mai mici decât în spitalele verzi, nonCovid.

E cea mai clară dovadă că nu e adevărat că dacă lucrezi într-un spital verde, nu te infectezi. Nu circuitele sunt problema în acest moment, ci pericolul de explozie, asta nu înțelege lumea. Nu au fost prevăzute spitalele pentru un asemenea consum de oxigen, iar rețeaua electrică e foarte veche. 

În momentul acesta, când personalul medical este vaccinat, are mijloace de protecție, nu e principalul pericol că s-ar infecta. Principalul pericol este să îngrămădești pacienții, să suprasoliciți un spital care poate să sară în aer. Acesta este adevărul.", mai spune medicul Laura Zarafin. 

×
x close