Schimbările vizează creșterea accesibilității pacientului la tratament precoce în ambulatoriu.
Conform modificărilor, medicația antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienții infectați cu SARS-Cov-2.
Unul dintre medicamente, respectiv Favipiravir, va putea fi eliberat, în viitor, în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripție medicală.
Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial pe 13 ianuarie.
Ce fac dacă am simptome de COVID? Regulile pentru pacienți se schimbă
Guvernul condus de Nicolae Ciucă a aprobat, joi, înființarea a 230 de centre de evaluare COVID-19 în România.
Bolnavii confirmați cu SARS CoV-2 vor putea merge în aceste centre pentru analize medicale amănunțite și pentru a primi tratament, inclusiv antivirale, pentru acasă.
Serviciile medicale vor fi decontate de Casa de Asigurări.
„Astăzi (joi - n.r.), în cadrul ședinței de guvern, am aprobat o hotărâre de guvern prin care vor lua ființă centrele de diagnostic și tratament la nivelul spitalelor, pe întreg cuprinsul țării. Avem și o cifră pe care domnul ministru a estimat-o și anume în jur de 230, peste 230.
Toate aceste centre vor deveni funcționale și sperăm să o facă cât mai repede și, în funcție de implicarea tuturor factorilor de răspundere, ele să fie cât mai eficiente posibil.
Practic, ne găsim în ansamblul de măsuri care a fost gândit la nivelul Ministerului Sănătății, astfel încât să putem să sporim capacitatea noastră de tratament în cazul infecțiilor de COVID-19 și, totodată, să desfășurăm această activitate prin care să ne focalizăm atenția pe tratarea pacienților care suferă, din păcate, de alte probleme medicale”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, potrivit Digi24.
Până în acest moment, tratamentul pentru formele medii COVID era disponibil doar în spitale, însă, odată cu schimbarea regulilor, este important ca testarea să fie făcută cât mai repede.
Ce fac dacă am primit un test COVID pozitiv
Primul pas, în momentul în care ați fost confirmat pozitiv, în special dacă aveți simptome, este să anunțați medicul de familie care vă va ghida care sunt următorii pași de urmat.
În cazul în care vă simțiți rău, ghidul elaborat de Ministerul Sănătății vă îndeamnă să sunați la 112, unde puteți solicita testarea acasă sau la camera de gradă.
Dacă testul iese pozitiv, veți rămâne sub supravegherea medicului de familie, doar în cazul în care nu aveți sau aveți mai puțin de doi factori de risc. Dacă însă aveți doi factori de risc, vă veți putea prezenta la unul dintre centrele de evaluare nou înființate unde veți fi supus analizelor medicale, vi se va măsura temperatura, saturația de oxigen, vi se va lua tensiunea și vi se vor evalua simptomele. Este posibil să vi se facă și o radiografie pentru a vedea dacă există afectare pulmonară.
După toată această evaluare, medicul va putea stabili o schemă de tratament și va putea prescrie inclusiv antivirale, medicamente care până acum erau disponibile exclusiv în spitale.
Bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.