Antena 3 CNN Coronavirus Medicii de familie despre noul ordin al Ministerului Sănătății: "Nu putem să stabilim doar vorbind la telefon cu pacienții, care este starea lor de sănătate"

Medicii de familie despre noul ordin al Ministerului Sănătății: "Nu putem să stabilim doar vorbind la telefon cu pacienții, care este starea lor de sănătate"

Medicii de familie contestă noul ordin al Ministerului Sănătății pe motiv că nu au fost consultați înainte iar noile reguli nu sunt clare și pot duce la moartea pacienților infectați cu COVID-19: "Suntem puși în față malpraxisului prin ordine de Ministru neclare"

o_1elnrmlbc1bigqvk1m6h16ml457b.jpg
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    28 Oct 2020   •   17:45

Roxana Zoitanu, Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a declarat că viața pacienților poate fi pusă în pericol din cauza reglementărilor neclare din noul ordin al Ministerului Sănătății: "Din păcate nu putem să stabilim doar vorbind la telefon cu pacienții, care este starea lor de sănătate, cât de gravă este boală", a spus aceasta într-o intervenție în direct la știrile Antena3

Cine trebuie să cheme ambulanța?

Medicii de familie spun că din noul ordin nu se înțelege cine are responsabilitatea de a chema ambulanța pentru un pacient simptomatic COVID-19, aflat sub supraveghere la domiciliu, care solicită transferul la spital.

"Nici nouă nu ne este clar. Din păcate acest ordin nu a fost făcut în colaborare cu noi, nu am văzut textul înainte să fie publicat în Monitorul Oficial (...) Cine trebuie să cheme ambulanța?"

Întrebată despre chestionarul pe care medicii de familie trebuie să îl parcurgă telefonic cu pacienții care sună, Roxana Zoitanu consideră că acest chestionar este "un consum inutil de resurse" pentru că ar trebui aplicat zilnic:

"Problema cu această fișa este că ea presupune un apel telefonic zilnic al medicului de familie către pacient, sau al pacientului către medicul de familie. Ceea ce este un consum inutil de resurse. 

Noi până acum luăm legătură cu pacientul prima dată, puneam toate întrebările, avea loc o consultație mai lungă de 15-20 de minute. După care spuneam "dacă nu apar modificări trimiteți-ne doar pe mail, prin sms, pe whatsapp, informațiile acealea. Și din când în când mai sunăm noi sau ne mai sunau pacienții și mai vorbeam. Acum prin noul ordin de Ministru suntem obligați zi de zi să sunăm pacientul."

"Lucrurile trebuie facute împreună cu profesioniștii, nu câțiva oameni din Ministerul Sănătății, din birouri, să decidă singuri pentru toată țara"

Roxana Zoitanu a făcut și câteva precizări referitoare la postarea unui medic care a devenit virală pe o rețea de socializare:

"Un caz de azi noapte. Pacient în vârstă de 37 ani, se prezintă la camera de gardă Floreasca pentru sdr subocluziv intestinal și subfebrilitate. CT-ul lui arată pneumonie interstițiala. Are 65 saturație în oxigen. Pentru el definiția de caz a Institutului de Sănătate Publică nu mai face doi bani. Și sunt multe asemenea cazuri, cele mai multe atipice, mulți au doar somnolență, astenie, cefalee. Ei merg pe picioare chiar dacă au saturația foarte jos, merg la cumpărături, cu transportul public și nu sunt de rea credință. Pur și simplu cred că în lipsa febrei și a tusei nu au această boală."

Aceasta consideră că trebuie verificat câte cazuri de acest fel există și la care pacienți, la ce grupe de vârstă trebuie acordată mai multe atenție. Dar că lucrurile trebuie făcute "împreună cu profesioniștii":

"Nu câțiva oameni din Ministerul Sănătății, din birouri, să decidă singuri pentru toată țara, ce au de făcut medicii și pacienții"

Întrebată dacă personal își poate asuma responsabilitatea pentru un pacient care vine fără radigrafie, aceasta a recunoscut că nu.

"Pur și simplu suntem puși în față malpraxisului prin ordine de Ministru neclare"

 

 

×
Parteneri
x close