În capitala Austriei, oamenii sunt sfătuiți să renunțe la petrecerile de Crăciun și de Anul Nou, pe fondul creșterii accelerate de infectări, în condițiile în care vremea s-a răcit.
"Octombrie și parțial noiembrie au fost luni relativ calde. Apoi, vremea s-a răcit brusc și oamenii s-au întâlnit din nou în interior (...) Se întâlnesc tot mai mulți oameni infectați care, fie nu au simptome, fie care spun că nu e chiar atât de rău. Nu există deloc măsuri de protecție.
Au existat avertismente că aceasta este o variantă nouă și că valul în care ne-am infectat cu toții a fost cu mult timp în urmă. Prin urmare, imunitatea a scăzut și s-ar putea ca această variantă să nu fie atât de ușor de eliminat din nou", a avertizat Hans-Peter Hutter, specialist în Medicină Mediului, pentru presa austriacă.
Specialist austriac: "E greu de spus care este numărul real de infecții COVID în țară"
"Nu s-au învățat prea multe din ultimii ani. Oamenii reacționează doar atunci când deja doare. De regulă, accentul se pune pe responsabilitatea personală, însă acest lucru nu este vizibil în ultimele luni, altfel nu ar exista această creștere.
Ținând cont de faptul că raportare și testarea nu mai sunt obligatorii, este greu de spus cât de mare este, în realitate, numărul infecțiilor cu coronavirus în Austria", a adăugat el.
În prezent, peste 1.000 de persoane sunt internate în spital din cauza infecției cu SARS-CoV-2.
În săptămâna 4-10 decembrie, aproape 42.000 de persoane asigurate în sistemul de sănătate austriac s-au aflat în concediu medical din cauza coronavirusului.
Numărul este dublu, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Medicul Adrian Marinescu: "Cred că ne putem face sărbătorile în liniște"
"Eu nu cred că este un risc real și nu cred că ar trebui să ne facem probleme. Dacă mă uit la situația din România, este mai mult decât echilibrată. Cazurile sunt puține și un element extrem de important.
Din 2022, din momentul în care vorbim de varianta Omicron, indiferent de sub-variante și de noile forme care ar putea să apară, ele țin tot de Omicron, iar caracteristica de bază este că se transmite ușor.
Pot să am infecția, care să fie ca o răceală. Formele severe sunt extrem de rare. Chiar dacă va crește numărul de infecții la un anumit moment într-o anumită țară, cum este Austria, după părerea mea nu vor fi cazuri severe, nu vor fi probleme și eu nu cred că intră în discuție nici restricțiile.
Sigur, prudența, pe de altă parte, ar trebui să existe, pentru că, de Crăciun, vom avea, oricum, infecțiile respiratorii de sezon, fie că e gripă, fie că vorbim de alte virusuri care să transmit pe calea respiratorie, fie că e rujolă. Oricum trebuie să fie prudență, dar nu cred că intră în discuție nimic altceva.
Cred că putem să ne facem sărbătorile cu cea mai mare liniște", a spus, la Antena 3 CNN, medicul Adrian Marinescu, director medical la Institutul "Matei Balș".