Antena 3 CNN Coronavirus Doi medici cer scoaterea Praquenil si Kaletra din tratamentul anti-COVID pentru ca au multe efecte adverse

Doi medici cer scoaterea Praquenil si Kaletra din tratamentul anti-COVID pentru ca au multe efecte adverse

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 17:15 20 Oct 2020 Modificat la 17:15 20 Oct 2020
o_1el2vf3ae15ae116f1ugb15eo1qldb.jpg
Sursa foto: hepta

Medicii Ionuț Nistor și Cristian Băicuș au analizat mai multe studii internaționale efectuate pe hidroxiclorochină și Lopinavir/ Ritonavir și susțin că acestea nu au ”beneficii dovedite” și prezintă ”risc asociat prezenței în număr crescut al efectelor adverse”.

Cei doi au trimis o adresă către Ministerul Sănătății și INSP în care solicită scoaterea celor două substanțe din tratamentul bolnavilor de COVID-19.

Doctorul Ionuț Nistor este medic nefrolog la Spitalul Parhon din Iași și cadru didactic al UMF Iași iar Prof. dr. Cristian Băicuș este şeful secţiei de medicină internă de la Spitalul Colentina din București.

Medicii au analizat cercetările efectuate pe cele două medicamente, din rolul de specialiști ai Cochrane România, un ONG format din medici și cercetători în domeniul medical, care promovează medicina ”bazată pe dovezi”.

România, una dintre puținele țări care încă folosesc acest tratament

Conform celor doi, România a rămas una dintre puținele țări din Europa care încă folosesc aceste substanțe în schema de tratament anti-COVID-19. Alte state au schimbat între timp protocoalele de tratare a pacientilor infectați.

Franța, Italia și Belgia au eliminat hidroxiclorochina din protocolul terapeutic al bolnavilor de COVID încă din mai, după ce Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că întrerupe testele clinice cu acest medicament, ca urmare a unui studiu ce a arătat că hidroxiclorochina e periculoasă.

În iulie, OMS a anunțat că întrerupe și testele cu Lopinavir/Ritonavir, pentru că nu s-a evidențiat reducerea mortalității prin folosirea acestui medicament.

"Este posibil ca hidroxiclorochina să reducă durata simptomelor cu câteva zile. La cei neinternați, nu reduce riscul de spitalizare. În privința efectelor adverse, majoritatea studiilor/metaanalizelor nu au arătat că hidroxiclorochina ar produce efecte adverse serioase, însă cum s-a constatat subraportarea efectelor adverse, este posibil ca creșterea mortalității observată în cinci dintre metaanalizele de studii clinice randomizate să fie rezultatul unor efecte adverse serioase", a declarat Prof. dr. Cristian Băicuș.

"Avem nevoie să modificăm acest ordin de ministru cât mai urgent"

Conf. dr. Ionuț Nistor a analizat toate studiile existente raportate la Kaletra în bazele de date internaționale, realizate în perioada ianuarie – 14 octombrie 2020.

"Începutul a fost haotic, după cum ne aducem aminte, am folosit terapii neconvenţionale, experimentale pentru a putea trata şi aşa se procedează atunci când nu ştii nimic despre o boală, foloseşti orice ai la îndemână la început. După şapte luni putem spune că evidenţele au început să se acumuleze şi putem da deoparte câteva medicamente pe care le-am folosit până acum.

Sunt studii randomizate, făcute pe mii de pacienţi și care din păcate arată că această terapie este fără beneficii, dimpotrivă putem spune că este o terapie asociată cu efecte adverse.

Cred că este nevoie să modificăm acest ordin de ministru cât mai urgent, prin prisma acestor evidenţe mai vechi sau mai noi şi să lăsăm în aceste protocoale doar ceea ce este până în prezent dovedit util", a explicat Conf. dr. Ionuț Nistor.

Cei doi medici cer către Ministerul Sănătății și INSP întreruperea tratamentului cu cele două medicamente şi modificarea Ordinului de ministru nr. 487/23.03.2020, pentru schimbarea protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-COV-2.

×
TOP articole
x close