Antena 3 CNN Coronavirus Un medic îi sfătuiește pe români să nu ia preventiv vitamina D, în COVID: ”Poate face rău”

Un medic îi sfătuiește pe români să nu ia preventiv vitamina D, în COVID: ”Poate face rău”

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 12:18 05 Noi 2021 Modificat la 12:18 05 Noi 2021
vitamina d
Sursa foto: Pexels

Vitamina luată ”după ureche” poate face rău, niveluri mai crescute de vitamina D pot duce la modificări osoase importante, la tulburări digestive. Medicul citează rezultatele unei cercetări care a analizat rolul vitaminei D în tratamentul COVID-19.

„Experții care au făcut metaanaliza au descoperit că nivelurile mai scăzute de vitamina D nu au fost corelate cu riscuri suplimentare, iar administrarea vitaminei D nu a îmbunătățit cu nimic lucrurile în evoluția bolii. Nu este studiu, ci metaanaliză - adică o coroborare de studii. Adică mama studiilor”, susține medicul Rădulescu.

Vitamina D poate face rău dacă este luată la întâmplare, mai spune medicul.

„Sigur, mulți o țin cu marota „da, dar nici rău nu face, atunci de ce să nu iau?” Ba poate face rău. Niveluri mai crescute de vitamina D pot duce la modificări osoase importante, la tulburări digestive… Iar suplimentele luate cu pumnul pot conține substanțe nedeclarate care pot face mult rău. Nu mai zic de sărmanul ficat care trebuie să le metabolizeze pe toate”, adaugă Vasi Rădulescu.

Concluziile medicului sunt următoarele: „să nu ne mai îndopăm cu suplimente, vitamina D nu a arătat beneficii în COVID și să ne informăm corect”.

Semnele prin care ne dăm seama că avem lipsă de vitamina D în corp

"Nu prea ne dăm seama că avem această problemă, dar un medic, în momentul în care are un pacient în față, pacientul se plânge de oboseală, de transpirații, nu asimilează calciu și poate să aibă chiar crize de spasmofilie. Sunt persoane care se plâng chiar de atacuri de panică. De asemenea, persoane cu exces ponderal, pentru că vitamina D este implicată și în procesele de lipoliză, de topire a grăsimii din corp și atunci toate persoanele supraponderale sau obeze, de regulă au deficit de vitamina D în corp.

Nu foarte multă îşi face această analiză, acum medicii au început să recomande dozarea vitaminei D în sânge. Ca analiză uzuală se face în toate laboratoarele din România. Are valori normale între 30 şi 100. Personal, recomand ca vitamina D să fie în sânge, cam la valori între 50 şi 60. Există studii care spun că peste 60, vitamina D este anti-tumorală, anti-cancerigenă. O patologie la care tot timpul găsim valori foarte mici ale vitaminei D în sânge” explică Dr. Marilena Murguleț, medic specialist nutriție, la Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

×
Etichete: vitamina d
x close