Antena 3 CNN Coronavirus Medic din Timișoara, despre creșterea cazurilor de COVID-19: „Morţii și pacienții cu coronavirus sunt reali”

Medic din Timișoara, despre creșterea cazurilor de COVID-19: „Morţii și pacienții cu coronavirus sunt reali”

Claudia Simion
3 minute de citit Publicat la 12:39 28 Iun 2020 Modificat la 12:39 28 Iun 2020
Medic din Timișoara, despre creșterea cazurilor de COVID-19: „Morţii și pacienții cu coronavirus sunt reali”
Sursa foto: Hepta

Numărul de infectări cu coronavirus cofirmate joi, 25 iunie, a întrecut toate raportările din ultimele două luni din România. Grupul de Comunicare Strategică anunțase atunci alte 460 de noi cazuri de îmbolnăvire.

„Morţii și pacienții cu coronavirus sunt reali”, subliniază medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeş” din Timișoara.

"Virusul este real, nu putem să îl vedem, este un breaking news sau un prime time news inclusiv pentru noi, lumea medicală. Am început să simțitm clinic cum să manage-uim virusul, dar terapeutic nu avem o armă letală împotriva lui... Acest virus este foarte parşiv. Sars-Cov-2 nu e un virus respirator tipic, asta trebuie să conştientizăm”, a mai spus Cristian Oancea într-un interviu acordat pentru Opinia Timișoarei.

Și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3, despre creșterea uriașă a numărului de cazuri din ultima perioadă. Ministrul a subliniat faptul că este o creștere asumată și că a venit în urma măsurilor de relaxare și a sărbătorilor.

"Să nu uităm că, după o perioadă de platou, un platou prelungit de 4-5 săptămâni, am mers pe o pantă descendentă. După vârful din 29 aprilie-1 mai, am mers pe o pantă descendentă, ajungând la un moment dat chiar pe o rată de transmitere de 06-07. Cele trei măsuri de relaxare, 1 Mai, Rusaliile, sărbătorile pascale și-au spus cuvântul. Iar în ultimele zece zile, odată cu ultima relaxare, am observat o creștere accentuată a cazurilor noi. O creștere asumată, pregătită ca și activitate medicală ca și reacții ale DSP cu anchete epidemiologice, dar nu putem singuri", spunea Tătaru în urmă cu câteva zile.

În ultimul timp au apărut controverse inclusiv legate de faptul că pacienții care nu au simptome de coronavirus nu pot transmite virusul mai departe. Medicul Alexandru Rafila, Nelu Tătaru, Raed Arafat, au infirmat acest zvon, iar acum o face și doctorul Cristian Oancea. „Pot să fiu un purtător sănătos şi să vă dau boala. Poate aveți nişte comorbiditati, sau poate aveţi o sensibilitate imună, şi aici discutăm de 3 paliere imune şi puteţi face o formă moderată sau severă de boală. Şi aici nu e de joacă. Acum am reînceput să reevaluăm simptomele post COVID. E un virus care ucide”, a explicat Oancea.

Medicul mai spune că infecția cu coronavirus este periculoasă atât pentru tineri, cât și pentru alte categorii de persoane care nu mai suferă de alte boli. A povestit că a avut doi pacienți cu COVID-19, care nu aveau comorbidități, însă tot nu au reușit să-i salveze.

„Am avut 2 pacienţi, un tânăr de 44 de ani, fără comorbiditati, adus din Arad, cu formă modertă-severă, l-am băgat în Terapie Intensivă, am stat zi şi noapte lângă el, am făcut repletie plasmatică - înainte nu aveam plasmă post COVID - şi vreau să vă spun că în două zile şi jumătate a decedat. Nu avea nicio comorbiditate. Am avut fată tânără, de 24 de ani, care avea un anumit grad de hipertensiune arterială, uşor, la limita 140-150, şi care a decedat. Vorbim de oameni tineri, fără comorbiditati aparente care s-au dus la exitus. Eu vorbesc din ce am văzut cu ochii mei. Am încercat toate terapiile şi nu i-am putut salva pe acei oameni” a mai spus doctorul Cristian Oancea.

Vaccinarea ar trebui să fie obligatorie

În lipsa unui vaccin împotriva coronavirusului, medicul recomandă ca măcar vaccinul antigripal să fie făcut. „Ferească Dumnezeu să faci şi gripă şi Sars-Cov-2. Şansele de supravieţuire sunt minime”, a spune managerul Spitalului Victor Babeş.

 

„Problema este că la noi cam unul din cinci sau șase dezvoltă anticorpi care se menţin şi nu rezistă a la long. Dacă te-ai îmbolnăvit azi de Sars-Cov-2 nu înseamnă că pe parcursul vieţii nu o să mai dezvolţi. Studiile au arătat că protecţia anticorpilor e de 2-3 luni, inclusiv la gripă. De aceea, vaccinarea antigripală e recomandată de 2 ori pe an pentru că tine cam 6 luni, apoi memoria imună uită”, a explicat el.

„Insist că trebuie că vaccinarea să fie un act obligatoriu. Înainte de ’90 ne-au făcut să avem o protecţie imună mai bună ca în alte ţări, lucru care s-a arătat acum. Probabil vor apărea dovezile în următorii ani. Se vede în numărul de decese şi numărul de infectaţi”, a adăugat medicul.

×
x close