Antena 3 CNN Coronavirus Lituania renunţă la certificatul verde în spaţiile publice, începând din 5 februarie. Ce restricții rămân valabile

Lituania renunţă la certificatul verde în spaţiile publice, începând din 5 februarie. Ce restricții rămân valabile

Guvernul lituanian a decis, miercuri, să renunţe, începând din 5 februarie, la obligativitatea de prezentare a certificatului ce atestă vaccinarea împotriva COVID-19 sau trecerea prin boală pentru a avea acces în centre comerciale, restaurante, baruri şi în alte spaţii publice.

certificat-covid19
Sursa foto: Hepta/ Zuma Press / Graham Hughes
de Mia Lungu    |    02 Feb 2022   •   23:29

Guvernul Lituaniei a anulat obligativitatea prezentării certificatului COVID-19 pentru accesul în spațiile publice interioare, declarând că acesta  nu mai oferă protecție din cauza prevalenței variantei Omicron ușor de transmis.

”Ar fi foarte bine dacă nu va trebui să revenim niciodată la această măsură”, a declarat premierul Ingrida Simonyte, potrivit gulfnews.com.

Mai multe agenții locale de știri l-au citat pe ministrul lituanian al Sănătăţii, Arunas Dulkys, care a declarat că, deşi răspândirea variantei Omicron menţine riscurile medicale atât pentru cei vaccinaţi, cât şi pentru cei nevaccinaţi sau trecuţi prin boală, rolul certificatului ca instrument pentru a stimula vaccinarea a scăzut, relatează EFE.

Guvernul lituanian a anunţat însă că restricţiile privind numărul de persoane acceptate simultan într-un magazin rămân în vigoare, pentru a se putea respecta distanţarea fizică, iar centrele comerciale trebuie asigure un spaţiu de 15 metri pătraţi pentru fiecare persoană.

La rândul său, ministrul Economiei şi Inovaţiilor, Ausrine Armonaite, a declarat că certificatul verde a contribuit la oferirea unui soluţii în timpul valurilor pandemiei şi a stimulat vaccinarea anti-COVID-19.

×
Subiecte în articol: Lituania certificatul verde
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close