Cercetătorii au descoperit o legătura între nivelul scăzut de vitamina D din organism și o rată mai mare a mortalității în urma infectării cu coronavirus.
Studiul, efectuat de doctoral Lee Smith de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) în colaborare cu medicul Petre Cristian Ilie, urolog al spitalului Queen Elizabeth, a fost publicat în jurnalul „Aging Clinical and Experimental Research, scrie doctorulzilei.ro.
Mai multe studii precedente au relevat o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D și predispoziția la infecții acute ale tractului respirator.
Italia și Spania au o rată a mortalității ridicată în rândul persoanelor infectate cu coronavirus. De asemenea, ambele țări au o medie scăzută de vitamina D în rândul cetățenilor față de majoritatea țărilor din nordul Europei.
Acest lucru se datorează în mare parte faptului că în țările din sudul Europei, oamenii, în special bătrânii, evită soarele puternic, iar pigmentul pielii reduce sinteza naturală a vitaminei D.
Cele mai ridicate niveluri de vitamina D a fost identificat în rândul cetățenilor din țările nordice, datorită alimentației, suplimentelor de vitamina D pe care le iau și a faptului că nu evită soarele.