UPDATE 12.50 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, după ce a vizitat Spitalul de campanie din Otopeni, că este o perioadă foarte grea pentru noi, această criză va mai dura, dar a transmis un mesaj de unitate: "Împreună vom trece prin această criză".
„După această criză vom face o evaluare la sânge a întregului sistem spitalicesc din România”, a anunțat președintele, care apoi a vorbit despre măsurile luate de autorități și a dat din nou sfaturi.
„Oricât de bine ar fi pregătite autoritățile, o parte semnificativă îi revine fiecărui român. Este foarte important să evitați contactul cu alți oameni, să vă atingeți, să vă îmbrățișați. Evitați cu orice preț să vă întâlniți în locuri închise cu alți oameni. Oricât de paradoxal ar suna, cel mai important e să ne spălăm pe mâini, să evităm să ne atingem fizic cu alte persoane”, a declarat președintele.
Potrivit șefului statului, este o perioadă foarte grea, iar lucrurile vor fi mai grave: „Ne așteptăm la o creștere a numărului bolnavilor, dar vedem că statul se pregătește din ce în ce mai bine. (...) Împreună vom trece prin această criză”.
"E impresionat ce au făcut militarii în puţine zile, am vizitat toate secţiile, spitalul încă nu e dat în funcţiune, în următoarele ore va primi toate acreditările.
Suntem pregătiţi, România e pregătită pentru a face faţă cât se poate de bine acestei epidemii", a mai transmis şeful statului.
Iohannis, după vizita la Spitalul de campanie: Este o perioadă foarte grea, această criză va mai dura
UPDATE 12.00 - Premierul Ludovic Orban a ajuns, la această oră, la spitalul de campanie ROL II, ridicat de MApN în Otopeni, fiind urmat de preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului este echipat cu mască de protecţie şi mănuşi.
La o primă reacţie, preşedintele a spus că "totul arată foarte bine".
UPDATE 11.05 - Preşedintele Klaus Iohannis va merge împreună cu premierul Ludovic Orban în vizită la spitalul de campanie din Otopeni.
--------------
Ştirea iniţială 09.11
Potrivit anunţului făcut de Preşedinţie, vizita şefului statului va avea loc la ora 12.
Pe 19 martie, Ministerul Apărării Naţionale anunţa că a început pregătirile în Otopeni pentru montarea unui spital de campanie în incinta Institutului Ana Aslan, unde vor fi trataţi bolnavi de coronavirus.
Formațiunea medicală ROL II va avea corturi medicale și containere care cuprind, printre altele, unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare şi zonă de decontaminare.
România construieşte un spital de campanie, pentru tratarea bolnavilor de coronavirus (Foto, Video)
Militarii au mai ridicat spitalul ROL II o singură dată, în 2015, când România se pregătea pentru a prelua eventuale cazuri de Ebola.
Primele operațiuni care se vor executa la fața locului vizează pregătirea terenului pentru montarea containerelor și echipamentelor.
Formațiunea medicală va funcționa ca o entitate medicală adaptată patologiei infecţioase pentru tratarea cazurilor uşoare și medii de infectare cu COVID-19.
Din cadrul MApN, activitatea este sprijinită de Direcția medicală, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Carol Davila", Statul Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Logistic Întrunit și Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii.
Formațiunea medicală de nivel ROL II al MApN a mai funcționat ca secție externă de boli infecțioase la combaterea virusului Ebola și a fost parte componentă a exercițiilor NATO "Saber Guardian 19" și "Vigorous Warrior 19" – cel mai mare exercițiu cu focus medical organizat până în prezent de Alianța Nord-Atlantică, care s-au desfășurat anul trecut în România.
Ministerul Apărării Naţionale continuă să sprijine autoritățile centrale și locale în acţiuni destinate limitării răspândirii virusului COVID-19, conform planurilor de cooperare.
De asemenea, MApN are pregătite forțe și mijloace gata sa intervină în orice moment, dar, suplimentar, are și personal și mijloace tehnice menținute în rezerva acțională.
Coronavirus, în România
Potrivit ultimului anunţ la Grupului de Comunicare Strategică, în România sunt 1.292 de cazuri confirmate până în prezent, 263 fiind doar în ultimele 24 de ore.
Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.292 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.292 de persoane confirmate pozitiv, 115 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 41 la București, 7 la Iași, 6 la Craiova, 6 la Constanța și 2 la Cluj).
26 de români morți, alți 24 în stare critică - ultimul bilanț de coronavirus în România.
Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 0 și 94 de ani.