Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a confirmat că infecția cu coronavirus poate afecta atât sistemul nervos, cât și alte organe precum ficatul, pancreasul sau rinichii.
"Da, este adevărat. Și nu numai creierul poate fi afectat, ci și alte organe. Ficatul, pancreasul, rinichiul, intestinele. Toate pot fi afectate de acest virus nou. La nivelul creierului pot apărea mai multe forme de manifestare. Virusul poate acționa direct în sistemul nervos, dând encefalită, o boală foarte gravă cu o mortalitate ridicată. Se pare că este una dintre cauzele de mortalitate în formele severe de boală.
Apoi, tot la acest nivel, virusul poate aduce la tromboze cu ischemii la nivelul sistemului nervos și, astfel, să scoată din funcție o serie de zone din creier și să apară simptomatologii.
Pe lângă asta, virusul mai dă și o inflamație, atât la nivelul sistemului nervos, cât și prin nervii periferici, creând tulburări legate de motricitate, de sensibilitate, dureri de cap, o stare de senzație de greutate la nivelul capului. Sunt multe manifestări pe care la virusul le poate da la acest nivel", a declarat medicul Virgil Musta la Antena 3.
Infecția cu COVID-19 poate provoca afecțiuni grave la nivelul creierului și altor organe. Medicul Virgil Musta, detalii șocante!
Simptomele se pot accentua sau pot să reapară chiar și după testul negativ
Richard Quest, cunoscut jurnalist CNN, care a fost diagnosticat cu coronavirus, a dezvăluit că unele dintre simptome încă nu au dispărut, deși nu mai este purtător al virusului. Jurnalistul a mărturisit că tusea a revenit și că a devenit foarte neîndemânatic.
"Dacă mă întind după un pahar sau încerc să iau ceva din dulap, fie răstorn lucrul respectiv, fie îl scap pe jos. Mă împedic de mobilă și cad. Este ca și cum o parte a creierului, care controlează mâinile și ajustează mișcările când vezi un obstacol, pur și simplu nu mai funcționează. Iar alte dăți resimt o confuzie ușoară, o microîntârziere cu un gând, o ezitare cu un cuvânt. Nimeni nu ar observa în afară de mine", povestea el în urmă cu câteva zile.
Virgil Musta a confirmat că simptomele pe care le au pacienții cu coronavirus pot să nu treacă sau pot să reapară, chiar dacă virusul nu mai e prezent în organism.
"Într-adevăr, sunt multe manifestări pe care pacienții care au prezentat forme mai severe sau mai puțin severe de infecție le pot prezenta în timp. Unele dintre ele apar la o perioadă de latență după negativarea de virus, altele persistă și chiar se accentuează de-a lungul evoluției acestei boli".