Antena 3 CNN Coronavirus Infectarea repetată cu COVID-19 crește masiv șansele de noi probleme de sănătate

Infectarea repetată cu COVID-19 crește masiv șansele de noi probleme de sănătate

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 16:20 06 Iul 2022 Modificat la 16:20 06 Iul 2022
cazuri covid ultima saptamana nevaccinati
cazuri covid ultima saptamana nevaccinati Sursa foto: Getty Images

Studiul, care se bazează pe dosarele de sănătate a peste 5,6 milioane de persoane, a constatat că, în comparație cu cei care au avut o singură infecție COVID-19, cei cu 2 sau mai multe infecții au avut un risc de peste 2 ori mai mare de a muri și de 3 ori mai mare de a fi spitalizați în termen de 6 luni de la ultima infecție, notează CNN.

De asemenea, aceștia prezentau riscuri mai mari de probleme pulmonare și cardiace, oboseală, tulburări digestive și renale, diabet și probleme neurologice.

Descoperirile vin în contextul în care un nou val de variante de coronavirus, în special Omicron BA.5, a devenit dominant în Statele Unite și în Europa, provocând o nouă creștere a numărului de cazuri și spitalizări.

BA.5 este purtător de mutații cheie care îl ajută să evite anticorpii generați atât de vaccinuri, cât și de o infecție anterioară, lăsând multe persoane vulnerabile la reinfectare. Dr. Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinician la Universitatea Washington din St. Louis, care a condus cercetarea, a declarat că a observat că reinfectările au devenit din ce în ce mai frecvente în rândul propriilor săi pacienți.

Al-Aly și echipa sa au comparat dosarele medicale a peste 250.000 de persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 o singură dată cu dosarele altor 38.000 de persoane care aveau două sau mai multe infecții cu COVID-19.

Mai mult de 5,3 milioane de persoane care nu aveau nicio înregistrare a unei infecții cu COVID-19 au fost folosite ca grup de control. Dintre cei cu reinfecții, 36.000 de persoane au avut două infecții cu COVID-19, aproximativ 2.200 au luat COVID-19 de trei ori, iar 246 au fost infectați de patru ori.

Printre noile diagnostice frecvente după reinfectare se numără dureri în piept, ritm cardiac anormal, atacuri de cord, inflamații ale mușchiului cardiac, insuficiență cardiacă și cheaguri de sânge.

Problemele pulmonare comune au inclus dificultăți de respirație, nivel scăzut de oxigen din sânge, boli pulmonare și acumularea de lichid în jurul plămânilor, a precizat Al-Aly.

Studiul a constatat că riscul unei noi probleme de sănătate a fost cel mai mare în jurul momentului unei reinfecții cu COVID-19, dar a persistat, de asemenea, timp de cel puțin șase luni, informează Mediafax.

Riscul crescut a fost prezent indiferent dacă cineva fusese sau nu vaccinat. "Există impresia că, dacă ai mai avut Covid înainte, sistemul tău imunitar este antrenat să îl recunoască și este mai bine pregătit pentru a-l combate, iar dacă îl iei din nou, poate că nu te afectează atât de mult, dar acest lucru nu este cu adevărat adevărat", a spus Al-Aly.

Al-Aly a adăugat că rezultatele nu sunt valabile pentru toți, sunt oameni care au avut COVID și s-au descurcat bine. Mai degrabă, studiul arată că fiecare infecție aduce un nou risc, iar acest risc se adaugă în timp.

Al-Aly spune că a fost mai frecventă apariția reinfecțiilor în rândul persoanelor care aveau riscuri existente din cauza vârstei sau a stării de sănătate. Acest lucru arată că reinfectarea poate să nu fie întâmplătoare și probabil nici riscurile de sănătate legate de reinfecții nu sunt.

Experții care nu au fost implicați în cercetare spun că aceasta este convingătoare.

×
x close