În acest caz, este necesară adoptarea rapidă şi intrarea în vigoare a unei legi care să rezolve haosul legislativ şi prin care să se poată restricționa anumite drepturi.
Oricum, pentru asta este nevoie de aproximativ o săptămână, timp în care legea să parcurgă tot traseul legislativ, adică să fie dezbătută şi votată urgent de cele două camere ale Parlamentului să fie promulgată de preşedintele Iohannis şi să apară în Monitorul Oficial. Apoi legea ar intra în vigoare la trei zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.
În momentul de față, pacienții internați în spitalele COVID pot să refuze să mai rămână internaţi.
„Da, vor putea sa părăsească spitalul, având in vedere ca nu va exista un text de lege valid şi constituţional. Fără un cadru legal, ar fi imposibilă constrângerea unor persoane la internare. În cazul în care aceşti oameni vor fi împiedicaţi, se vor putea adresa instanţelor de judecată", a explicat pentru Mediafax avocatul George Paşalică.
Ludovic Orban a afirmat, zilele trecute că decizia CCR se referă la ordinele de ministru din perioada stării de urgenţă, carantinarea şi izolarea având temei legal, în baza Legii stării de alertă nr. 55/2020. Premierul a subliniat că poliţiştii vor putea aplica în continuare amenzi pentru nerespectarea ordonanţelor militare, dar în cuantumul iniţial, aplicat înainte de majorarea amenzilor.