Prima și cea mai mare greșeală a fost, de departe, decizia Chinei de a ascunde existența virusului, apărut în Wuhan, la sfârșitul anului trecut. Neavând idee despre dezastrul ce urma să vină, autoritățile au încercat să îi reducă la tăcere pe toți cei care vorbeau despre boală. Au ajuns chiar până la a pedepsi un doctor, Li Wenliang, care a încercat să arate lumii pericolul. Medicul a murit ulterior din cauza virusului.
Echipajul și pasagerii unei nave de croazieră, Diamond Princess, au fost puși în carantină direct pe vas, o idee care a fost regretată ulterior de Ministerul Sănătății din Japonia. Nava a devenit un focar de infecție. „Recunosc, politica noastră de izolare nu a fost perfectă. Niciun loc nu este perfect cu excepția unui spital”, a declarat Yosuke Kita, ministrul japonez al Sănătății. Ulterior, oamenii au fost lăsați să părăsească vasul, 23 dintre persoane nefiind testate corect.
Un bărbat din Italia infectat cu coronavirus a fost lăsat să aștepte, la un spital din Lombardia, 36 de ore, în data de 19 februarie, înainte de a fi văzut de un medic. În tot acest timp, pacientul a interacționat cu personalul medical și membri ai familiei.Tot în Italia, planurile de carantină pentru zona de nord au fost făcute publice mai devreme de o publicație, iar oamenii au început să „fugă” din zonele care urmau să fie închise.
Unui profesor de matematică din Marea Britanie, care lucra în Wuhan, i s-a permis să se întoarcă acasă în data de 26 ianuarie. Bărbatul nici măcar nu a fost testat pentru coronavirus. De asemenea, tot în Marea Britanie, 4 cetățeni care veneau de pe nava Diamond Princess au primit permisiunea să revină în țară deși rezultatele testelor lor pentru virus nu erau disponibile încă.
Primul avion cu cetățeni americani întorși din Wuhan a fost așteptat, pe 29 ianuarie, de cadre medicale care nu purtau echipamente de protecție și care nu fuseseră nici instruite pentru astfel de situații. Apoi, o femeie aflată în carantină într-un spital din San Diego a fost lăsată să plece, deși venea din Wuhan și avea simptomele bolii. Ulterior, a fost internată din nou, testul pentru coronavirus fiind pozitiv, notează agenţiile de presă The Guardian și Bussines Insider, citate de Mediafax.
În Coreea de Sud, o biserică a organizat, pe 20 februarie, căsătorii în masă deși țara era afectată de COVID-19. Celor 6.000 de persoane participante li s-a cerut să își dea jos măștile de pe față în timp ce spuneau rugăciuni.