Este vorba despre vaccinul ARN mesager produs de Moderna, cu denumirea oficială Spikevax.
Vaccinul Moderna este în prezent autorizat de EMA pentru imunizarea copiilor în vârstă de 12 ani și peste.
Spikevax folosește o moleculă ARN pentru a produce proteina spike, prezentă în coronavirus, și a pregăti, astfel, sistemul imunitar în eventualitatea infectării cu COVID-19.
EMA urmează să analizeze rezultatele unui studiu clinic în desfășurare la care participă copii cu vârste între 6 și 11 ani.
Agenția europeană estimează că va lua o decizie în aproximativ două luni, cu excepția cazului în care sunt necesare informații sau analize noi.
Decizia formală va fi luată de Comisia Europeană.
Vaccinul Moderna a fost autorizat în ianuarie 2021 în Uniunea Europeană pentru imunizarea adulților.
Între timp, au apărut mai multe raportări privind efectele secundare ale vaccinurilor ARN mesager și, în particular, ale Spikevax.
Germania merge pe mâna Pfizer. Spikevax, nerecomandat la adulți tineri și gravide
Comitetul consultativ pentru vaccinare din Germania (STIKO) a recomandat, miercuri, ca persoanele cu vârsta sub 30 de ani să fie vaccinate împotriva COVID-19 doar cu serul de la Pfizer/BioNTech.
Potrivit sursei citate, după imunizarea cu acest ser au fost raportate mai puține cazuri de inflamații cardiace la această grupă de vârstă decât în cazul vaccinării cu serul de la Moderna.
Comitetul recomandă, de asemenea, ca femeile însărcinate, indiferent de vârstă, să fie vaccinate numai cu Pfizer/BioNTech.
Recomandarea STIKO de a folosi vaccinul Pfizer/BioNTech la persoanele sub 30 de ani se aplică şi în cazul celei de-a treia doze (booster), chiar dacă primele două doze au fost cu un vaccin diferit.
Proiectul de recomandare al STIKO va fi trimis landurilor germane.
Franța adoptă o recomandare similară în cazul vaccinului Moderna
Autoritatea de sănătate publică din Franța a recomandat ca persoanelor sub 30 de ani să li se administreze vaccinul COVID-19 de la Pfizer, atunci când este disponibil, în locul vaccinului Spikevax de la Moderna, care prezintă riscuri relativ mai mari de probleme cardiace.
Haute Autorite de Sante (HAS), care nu are puterea legală de a interzice sau de a autoriza medicamente, dar care acționează în calitate de consilier pentru sectorul francez al sănătății, a citat riscuri "foarte rare" legate de miocardită, o boală de inimă.
Riscurile sunt evidențiate în datele recente privind vaccinul Moderna și într-un studiu francez publicat luni.
"În cadrul populației cu vârsta sub 30 de ani, acest risc pare să fie de aproximativ cinci ori mai mic cu vaccinul Comirnaty al Pfizer în comparație cu vaccinul Spikevax al Moderna", a afirmat HAS în avizul său publicat luni.
Decizia de la Paris a fost luată după ce autoritățile din alte câteva țări, printre care Canada, Finlanda și Suedia, au adoptat, de asemenea, o poziție mai defensivă față de Spikevax din cauza unor probleme cardiace semnalate mai ales la persoanele tinere.