”Concluzia generală rezultată pe baza datelor indică faptul că sistemul sanitar românesc încă nu este pregătit de lupta împotriva pandemiei COVID 19, cea mai mare slăbiciune reprezentând-o lipsurile grave din domeniul echipamentului individual de protecție.
Refuzul autorităților de a respecta regulile dialogului social înrăutățește situația, accentuând gradul de neîncredere al salariaților.
Principalele informații:
78% dintre respondenți declară că unitatea în care-și desfășoară activitatea nu are suficiente echipamente individuale de protecție (70,91% - pentru întrebarea care a vizat personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar); doar 7,25% au indicat faptul că unitatea are aceste echipamente.
Echipamentul de protecție Procentul salariaților care afirmă că
l-au primit
Mănuși de unică utilizare 70,92%
Mască chirurgicală 69,36%
Halat impermeabil de unică folosință 19,08%
Niciunul 15,82%
Mănuși menajere 11,63%
Ochelari de protecție 10,00%
Mască N95 sau FFP2 standard, sau echivalent 8,23%
Halat de unică folosință cu mânecă lungă + șort impermeabil de unică folosință 7,73%
Ghete /papuci de spital închiși în față 7,02%
Mască FFP3 4,33%
Ecran de protecție facială 4,26%
63% dintre respondenți au indicat faptul că nu le-a fost efectuat instructajul de protecție a muncii aferent îngrijirii medicale a pacienților cu coronavirus; 55,68% au indicat același lucru pentru pacienții suspectați a fi infectați cu COVID 19.
65% dintre respondenți au indicat faptul că nu le-a fost efectuată instruirea privind utilizarea, punerea, decolarea și eliminarea echipamentelor de protecție personală (PPE).
51,58% dintre salariați au indicat faptul că nu le-au fost furnizate protocoalele pentru evaluarea, triajul și tratarea pacienților cu COVID 19. Nu putem indica scenariul de intervenție din care fac parte acești salariați.
42,6% dintre respondenți afirmă că au fost nevoiți să cumpere materiale de protecție.
Doar 44,59% dintre respondenți au indicat faptul că unitatea are un sistem de monitorizare a infecțiilor nosocomiale pentru personal.
Doar 26,9% dintre respondenți au indicat că unitatea a inițiat procedurile de consultare a salariaților/reprezentanților salariaților privind pregătirea pentru lupta cu COVID 19.
Numai 20,5% au indicat faptul că Comitetul de Sănătatea și Securitate în Muncă a pregătit un plan/măsuri de protecție a sănătății și securității în muncă aferente luptei cu COVID 19.
Doar 27,52% dintre respondenți au indicat faptul că Compartimentul de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale din unitate a implementat o strategie de acțiune specifică COVID 19.
68,5% dintre respondenți afirmă că sunt nevoiți să-și spele ținutele de lucru acasă.
38% dintre respondenți afirmă că unitatea este pregătită să li se monteze o mască de protecție, odată cu venirea în unitatea sanitară, pacienților suspecți a fi infectați cu COVID19.”, se arată într-un comunicat al instituției.
Doar 13,3% dintre salariați consideră că nivelul actual al personalului medical din unitate este adecvat volumul de pacienți ce ar putea fi internați.
Numai 42% dintre respondenți au fost informați care sunt regulile de utilizare rațională a echipamentului individual/personal de protecție (PPE) în contextul COVID 19.
Doar 50% dintre respondenți au indicat faptul că au fost informați care sunt principalele măsuri de protecție recomandate de INSP.
Personalul din unitățile în care sunt tratați pacienții cu COVID 19
6,76% dintre respondenți au indicat faptul că în unitatea lor sunt internați pacienți COVID 19.
32% dintre respondenții au indicat că unitatea sanitară a anunțat toți angajații în momentul depistării unui pacient infectat cu COV19 în unitate.
Precizăm că datele vor fi prezentate în perioada imediat următoare pe site-ul Federației „Solidaritatea Sanitară”: https://solidaritatea-sanitara.ro/