Este vorba despre Xevudy (sotrovimab, pe bază de anticorpi monoclonali), elaborat de GlaxoSmithKline şi Vir Biotechnology, și de Kineret, creat de producătorul suedez de medicamente pentru boli rare Sobi.
Recomandarea, de către EMA, a acestor două tratamente vine în timp ce guvernele din Europa și din lume se luptă cu infecțiile în creștere și cu răspândirea accelerată a variantei Omicron a coronavirusului.
Organismul de sănătate publică al Uniunii Europene a avertizat miercuri că există un risc "foarte mare" ca Omicron să devină dominant în Europa până la începutul anului viitor.
Ce recomandare au tratamentele care au primit OK de la EMA
Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA a recomandat utilizarea Kineret pentru a trata infecția cu COVID-19 în cazul adulților cu pneumonie care necesită oxigen și în cazul pacienților care riscă insuficiență respiratorie severă.
În schimb, Xevudy a fost recomandat pentru tratarea adulților și adolescenților care nu au nevoie de oxigen, dar care prezintă risc de agravare a bolii.
Aprobările finale și oficiale aparțin Comisiei Europene, însă aceasta, de regulă, aprobă recomandările EMA.
Xevudy este un tratament anti-COVID-19 bazat pe anticorpi monoclonali care poate fi utilizat pentru a preveni îmbolnăvirea gravă a adulților şi a adolescenților după ce aceștia au contractat coronavirusul.
Kineret, creat de producătorul suedez de medicamente pentru boli rare Sobi, era deja autorizat pentru a trata un număr de boli inflamatorii.
Medicamentul reduce activitatea sistemului imunitar, iar substanța activă blochează activitatea unui mesager chimic în procesul imunitar care duce la inflamație.