Acestea includ 44 de cazuri din Spaţiul Economic European, dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au fost vaccinate în regiune, a precizat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, şefa EMA, Emer Cooke, relatează Reuters.
Totalul citat de EMA nu include toate cazurile de boală, cunoscută ca tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST), care au fost raportate în Germania, a spus ea.
Autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a anunţat marţi că a înregistrat 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier, dintre care nouă au condus la decese, după ce aceste persoane au primit vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, notează Reuters
OMS recomandă oficial continuarea administrării vaccinului AstraZeneca "pentru moment"
OMS estimează că balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca şi recomandă ca vaccinările să continue, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii, miercuri, printr-un comunicat al instituției.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) continuă să recomande "pentru moment" vaccinările cu serul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, a cărui utilizare a fost suspendată de mai multe ţări din cauza unor posibile efecte secundare, aşteptând ca experţii organizaţiei să îşi încheie procedura de evaluare.
"Unele țări din Uniunea Europeană au suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca COVID-19 ca măsură de precauție bazată pe rapoarte de tulburări rare de coagulare a sângelui la persoanele care au primit vaccinul. Alte țări din UE - având în vedere aceleași informații - au decis să continue utilizarea vaccinului în programele lor de imunizare." amintește OMS în comunicatul de presă.
"Vaccinarea împotriva COVID-19 nu va reduce boala sau decesele din alte cauze. Se știe că evenimentele tromboembolice apar frecvent. Tromboembolismul venos este a treia cea mai frecventă boală cardiovasculară la nivel global.
În campaniile extinse de vaccinare, este o rutină pentru țări să semnaleze potențiale evenimente adverse după imunizare. Acest lucru nu înseamnă neapărat că evenimentele sunt legate de vaccinarea însăși, dar este o bună practică să le cercetăm. De asemenea, arată că sistemul de supraveghere funcționează și că există controale eficiente.
OMS este în contact regulat cu Agenția Europeană pentru Medicamente și cu autoritățile de reglementare din întreaga lume pentru cele mai recente informații despre siguranța vaccinului COVID-19. Subcomitetul OMS COVID-19 al Comitetului consultativ global pentru siguranța vaccinurilor evaluează cu atenție cele mai recente date de siguranță disponibile pentru vaccinul AstraZeneca. Odată ce revizuirea este finalizată, OMS va comunica imediat constatările către public.