O a treia doză de vaccin anti-COVID dezvoltat de alianţa Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, potrivit unui studiu realizat de cele două laboratoare şi publicat joi, relatează AFP, citat de Agerpres.
Studiul clinic de fază 3, realizat în rândul a "10.000 de persoane cu vârsta peste 16 ani", arată "o eficacitate relativă de 95,6%" şi "un profil de siguranţă favorabil", se arată într-un comunicat al celor două companii.
”Acestea sunt primele rezultate cu privire la eficienţă ale unui studu randomizat cu privire la un rapel al vaccinului covid-19”, precizează cele două companii. Studiul a fost realizat în timp ce "varianta Delta de coronavirus a fost principala tulpină" care a circulat în această perioadă.
Vârsta medie a participanţilor la studiu a fost de aproximativ 53 de ani.
"Aceste rezultate demonstrează încă o dată utilitatea dozelor de rapel (booster) în eforturile noastre de a proteja populaţia împotriva acestei boli", a declarat Albert Bourla, director general al Pfizer, citat în comunicat.
Cele două companii au mai precizat că rezultatele studiului vor fi transmise autorităţilor de reglementare "cât mai curând posibil".
Diferenţa între doza 3 suplimentară de vaccin COVID-19 şi doza 3 de rapel (booster)
Mai multe ţări au autorizat deja administrarea unei doze de rapel împotriva COVID-19 pentru a creşte imunitatea persoanelor vaccinate, care pare să scadă după câteva luni.
În România, accesul la administrarea dozei a 3-a este permis tuturor persoanelor care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei a doua.
Administrarea dozei a treia este recomandată persoanelor vulnerabile, cele peste 65 de ani, cu boli cronice, personal din centrele medico-sociale, persoanelor cu risc mare de expunere, angajați din sănătate și învățământ.