Antena 3 CNN Coronavirus Multe dintre reacțiile adverse ale vaccinului COVID-19, cauzate de efectul placebo | Studiu Beth Israel Deaconess Medical Center

Multe dintre reacțiile adverse ale vaccinului COVID-19, cauzate de efectul placebo | Studiu Beth Israel Deaconess Medical Center

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 11:40 22 Ian 2022 Modificat la 11:41 22 Ian 2022
seringa vaccin mana mausa ilustratie
Sursa foto: Pexels/Artem Podrez

Studiul de la Beth Israel Deaconess Medical Center a constatat că un număr mare de reacții adverse raportate de pacienți după ce au primit vaccinul pot fi atribuite efectului placebo.

Cercetătorii au examinat 12 studii privind siguranța vaccinurilor, care au implicat mii de oameni, și au comparat ratele de efecte secundare raportate între cei care au primit o injectare placebo și cei care au primit o injecție reală.

Ei au descoperit că, după prima injecție, două treimi dintre oameni au prezentat efecte secundare precum dureri de cap și oboseală, despre care cercetătorii au spus că sunt atribuite efectului placebo. În mod șocant, aproape un sfert dintre oameni - unii care au primit injectarea placebo - au experimentat reacții adverse, cum ar fi o durere de braț, atribuite și efectului placebo.

Care este efectul placebo?

Efectul placebo apare atunci când oamenii anticipează că un tratament medical va avea anumite efecte, atât de mult încât ei percep rezultatele la care se așteptau după tratament.

Este un fenomen binecunoscut în rândul oamenilor de știință și este important de investigat atunci când se dezvoltă vaccinuri și medicamente, potrivit dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă și boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt.

„Nu subestima niciodată puterea minții umane”, a spus Schaffner.

Experții spun că efectul placebo este un exemplu puternic al conexiunii dintre mintea și corpul nostru.

În studiu, cantitatea de efecte secundare atribuibile efectului placebo a scăzut la aproximativ jumătate după ce persoanele studiate au primit o a doua injecție. Frecvența reacțiilor adverse a fost mai mică în rândul primitorilor de placebo după a doua injecție, în timp ce opusul a fost valabil pentru cei vaccinați.

Acest lucru ajută la întărirea fenomenului efectului placebo, au spus experții.

Având în vedere că răspândirea variantei Omicron încă tensionează spitalele din America, abordarea ezitării la vaccin rămâne o discuție crucială.

Experții intervievați de ABC News au spus că, dacă mai mulți oameni ar ști că efectelor secundare ale vaccinurilor COVID-19 nu sunt atât de comune pe cât cred ei, mai mulți oameni ar putea fi încurajați să se vaccineze.

„Cu cât oamenii au mai multe informații, cu atât pot să-și identifice și să-și gestioneze mai bine simptomele”, a spus dr. Simone Wildes, medic în boli infecțioase la South Shore Health. „Acest lucru i-ar putea ajuta și pe cei care sunt reticenți să se vaccineze”.

×
TOP articole
x close