Antena 3 CNN Coronavirus Un nou efect advers al vaccinului anti COVID. Pacienții au dezvoltat Zona Zoster

Un nou efect advers al vaccinului anti COVID. Pacienții au dezvoltat Zona Zoster

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 09:50 21 Apr 2021 Modificat la 09:58 21 Apr 2021
o_1f3pj258k1h6d13jm16tg1r6rkvtb.jpg

"Nu putem spune că vaccinul este cauza în acest moment. Putem spune că ar putea fi un factor declanșator la unii pacienț”, a declarat cercetătorului principal dr. Victoria Furer de la Departamentul de Reumatologie al spitalului pentru The Jerusalem Post. 

Studiul a fost realizat pe 491 de pacienți și 99 de controale la spitale. Dintre cei 491 de pacienți, 1,2% (șase persoane) au dezvoltat Zona Zoster. Cinci dintre ei au făcut infecția cu herpes după prima doză și una după a doua.

Cinci dintre cei șase pacienți care au dezvoltat herpesul erau tineri, aveau cazuri ușoare de boli autoimune și luau puține sau niciun medicament pentru tratament, ceea ce înseamnă că nu ar fi trebuit să aibă un risc crescut de a dezvolta Zona Zoster.

Herpesul Zoster tinde să se dezvolte mai mult la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

”Nu ar trebui să speriem oameni. Mesajul general este să te vaccinezi. Este doar important să fii conștient" a ma adăuat  dr. Victoria Furer.

Israelul lider mondial la vaccinarea populației

Peste 55% dintre israelienii peste 16 ani au fost complet vaccinați împotriva Covid-19 în cele 12 săptămâni de când prima doză a fost administrată premierului Benjamin Netanyahu în direct la televiziunea națională. Israel are cea mai bună rată de imunizare din lume, de aproximativ patru ori mai mare decât SUA.

Israelul a eliminat cerinţa de a purta măşti în aer liber, după ce a avut una dintre cele mai de succes campanii de vaccinare. Măștile de protecție vor rămâne însă obligatorii în spațiile publice închise. În plus, sistemul de învăţământ va relua funcţionarea integrală, astfel că toți elevii vor reveni în băncile școlilor după mai bine de un an.

Ce este Zona Zoster

Zona zoster este o infectie virala care apare atunci cand virusul varicelo-zosterian se reactiveaza din stadiul „dormant” la nivelul unui nerv. Virusul determina atat varicela (varsatul de vant) care reprezinta faza acuta invaziva, cat si zona zoster care reprezinta reactivarea fazei latente.

Apare frecvent la varstnici si la pacientii infectati HIV si este mai sever la pacientii imunocompromisi. Se manifesta ca o eruptie dureroasa de buchete de vezicule cu lichid.  Tratamentul se face cu medicamente antivirale care sunt cu atat mai eficiente cu cat sunt administrate in primele 72 de ore. Principala complicatie este nevralgia postherpetica care apare la 10-15% dintre pacienti si se manifesta cu durere care poate persista luni de zile dupa ce veziculele au disparut.

Simptome:

  • Dureri de cap
  • Febra
  • Sensibilitate la lumina
  • Stare generala de oboseala
  • Tiuituri in urechi (tinitus, in limbaj medical)
  • Tulburari ale sistemului digestiv (constipatie, diaree, dureri de stomac)
  • Inflamarea nodulilor limfatici (ganglionii limfatici se afla in spatele urechilor, in zona gatului, zona inghinala si in zona axilei)
  • Dureri, mancarimi si senzatia de usturime sau arsura pe o anumita portiune de piele - locul in care va aparea eruptia.
×
x close