Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Valeriu Gheorghiță: După cât timp putem primi un vaccin diferit daca refuzăm a doua doză de la AstraZeneca | VIDEO

Valeriu Gheorghiță: După cât timp putem primi un vaccin diferit daca refuzăm a doua doză de la AstraZeneca | VIDEO

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 23:48 16 Mar 2021 Modificat la 23:49 16 Mar 2021
o_1f0ug3mg7hihd4goltnq1vo7b.jpg
Sursa foto: Antena 3

Mulți dintre românii care au primit prima doză din vaccinul AstraZeneca nu își mai doresc rapelul și ar dori să opteze pentru alt vaccin, din cauza îngrijorărilor apărute după cazurile de reacții adverse fatale semnalate în mai multe țări din UE.

În acest context, Valeriu Gheorghiță a explicat care ar fi soluția pentru românii care nu mai doresc rapelul de la AstraZeneca dar ar dori totuși să se imunizeze, însă cu un alt vaccin - Pfizer sau Moderna.

"Schema recomandată de vaccinare sugerează cât se poate de clar menținerea acelui tip de vaccin și pentru a două doză.

Din punct de vedere medical, nu anticipăm probleme de siguranță suplimentare sau date care să reducă protecția pe care persoană respectivă o poate obține prin vaccinare.

În ceea ce privește vaccinul de la AstraZeneca este greu să anticipăm intervalul de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem și dacă se va recomandă, o a două doză dintr-un alt vaccin.

Probabil că un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil. Însă la acest moment cred că o singură doză ar fi suficient dacă ar fi să luăm în calcul, ipotetic, această variantă." a explicat medicul Gheorghiță

Dr. Valeriu Gheorghiță a răspuns mesajelor de la românii cu efecte adverse după vaccinarea cu AstraZeneca

n emisiunea de marți seară, Mihai Gâdea a prezentat câteva cazuri punctuale de reacții adverse, descrise de telespectatorii Antena 3, care au trimis mesaje și imagini. Col. Gheorghiță a răspuns apoi și a făcut câteva precizări despre reacțiile descrise de aceștia.

"Aceste reacții adverse generale constand în febră, frisoare, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală, dureri de cap, sunt reacțiile comune pe care cei tineri le dezvoltă mai frecvent decât persoanele peste 60-65 de ani. În situația respectivă trebuie să ne sfătuim cu medicul de familie. Să luam tratament antitermic sau antialergic în funcție de istoricul nostru medical. Aceste reacții trebuie să fie pasagere și să se remită în 1-2 zile.

Pentru acest tip de vaccin, care are o frecvența mai crescută a reacțiilor adverse, se poate avea în vedere și o perioadă de repaos la domiciliu, pentru a exista un control mai bun al stării generale și gestionării situației de moment. Dar nu toate persoanele care sunt vaccinate dezvoltă aceste reacții adverse." a precizat Dr. Gheorghiță.

Sunt 10 cazuri raportate la 1000 de doze administrate. Aceasta este proporția raportată. Reacțiile adverse serioase sunt raportate și le avem în evidență.

×
TOP articole
x close