99% din persoanele vaccinate cu doza a treia a vaccinului anti COVID sunt imune în fața formelor severe de boală.
Conform studiului realizat de România, doza booster crește de peste 10 ori titrul de anticorpi.
”Să știți că aceste date nu se referă doar la România, există date suficiente care vin și spun în felul următor. În momentul în care vorbim de doza a treia, doza booster, înseamnă practic o pontențare clară pentru răspunsul imun. Este ceea ce avem nevoie în momentul de față.
Știți că răspunsul imun îl pierdem și imunitatea se pierde în timp, este un interval de timp variabil. S-a demonstrat că acest booster vine pe un teren care deja este pregătit, și atunci, dacă s-au făcut cele două doze și venim cu doza booste, avem cele mai mari șanse de a avea un sistem imun care să fie echilibrat pentru situația când venim în contact cu virusul.
Ajungem de aici la următoarea concluzie, probabil cei mai mulți dintre noi vor avea nevoie clar să facă doza a treia, nu doar cei care sunt vulnerabili și nici doar cei care lucrează în cadrul medical”, afirmă dr. Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Bals.
În cele din urmă, echipa de medici MedLife anunță că titrul de anticorpi scade în interval de 6 luni de la efectuarea schemei complete de vaccinare.
Avantajele pe care le are doza booster
99% dintre persoanele vaccinate cu cea de-a treia doza, așa numită doza booster împotriva COVID-19 crește de peste 10 ori numărul anticorpilor împotriva formelor severe de boală.
Doza booster este eficientă pentru toate categoriile de vârste, fără diferențe majore între segmente.
După administrarea celei de-a treia doze de vaccin valoarea de anticorpi este de 2767AU/ml, în timp ce, după cele 10 zile de la rapel valoarea medie de anticorpi era de 1050 AU/ml.
În cazul în care vaccinările se opresc, este probabil să se înregistreze un al cincilea val din luna februarie, precizează MedLife.