Antena 3 CNN Coronavirus Doza a patra, studiu major în Israel. Medic: "Nu putem presupune orbește că încă o doză rezolvă totul!"

Doza a patra, studiu major în Israel. Medic: "Nu putem presupune orbește că încă o doză rezolvă totul!"

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 18:54 27 Dec 2021 Modificat la 18:54 27 Dec 2021
doza booster
Sursa foto: hepta

150 de persoane care lucrează în domeniul sănătății au primit doza suplimentară iar rezultatele cercetării vor fi trimise ministerului israelian de resort în aproximativ două săptămâni, a precizat un purtător de cuvânt al instituției medicale.

Studiul "se va concentra asupra eficacității vaccinului în producerea de anticorpi și asupra siguranței, pentru a stabili dacă este necesară o a patra doze de vaccin, în general", a adăugat acesta.

Un comitet ministerial de experți a recomandat deja, săptămâna trecută, administrarea dozei a patra, inițial lucrătorilor din domeniul medical și persoanelor cu vârste de peste 60 de ani sau cu probleme ale sistemului imunitar.

Propunerea a fost salutată de guvern, în contextul răspândirii variantei Omicron și pe fondul stagnării vaccinărilor. 

Aprobarea finală așteaptă însă decizia lui Nachman Ash, director general în Ministerul Sănătății iar presa israeliană a relatat că acesta ar putea limita doza a patra la persoanele peste 70 de ani.

Medic israelian: "Nu putem presupune orbește că încă o doză va rezolva totul"

Și la nivelul experților, opiniile sunt împărțite cu privire la dovezile științifice care să justifice încă o doză booster.

Epidemiologul Hagai Levine arată cu sunt necesare mai multe informații referitoare la eventuala scădere a protecției în fața formei severe a bolii și a deceselor, după trei doze de vaccin.

"Nu putem presupune orbește că încă o doză va rezolva toate problemele, pentru că nu le va rezolva", avertizează Levine, care conduce Asociația israeliană a medicilor din domeniul sănătății publice.

Aproximativ 63% din populația de 9,4 milioane a statului Israel a primit primele două doze de vaccin, conform datelor oficiale.

Aproape 45% dintre israelieni au primit doza suplimentară în această țară care a desfășurat cea mai rapidă campanie de vaccinare anul trecut, în primele luni ale pandemiei.

Între timp, autoritățile au înregistrat aproape 2.000 de cazuri confirmate sau suspecte de infectare cu varianta Omicron iar rata contaminărilor a crescut abrupt săptămâna trecută, notează Reuters.

Însuși premierul Naftali Bennett a intrat în izolare la domiciliu de duminică, după ce fiica sa de 14 a fost testată pozitiv la ceea ce cabinetul său spune că este, probabil, varianta Omicron a COVID.

Bennett s-a testat apoi și a primit rezultat negativ dar a anunțat că va continua să lucreze de acasă.

×
x close