Antena 3 CNN Coronavirus Document. România bagă în carantină cetățenii acestor state! Dacă vii dintr-una din țările de pe listă, intri în izolare 14 zile

Document. România bagă în carantină cetățenii acestor state! Dacă vii dintr-una din țările de pe listă, intri în izolare 14 zile

Autoritățile au publicat, luni, lista statelor din așa-numita zonă galbenă, în contextul noilor restricții menite să limiteze pandemia de coronavirus.

Document. România bagă în carantină cetățenii acestor state! Dacă vii dintr-una din țările de pe listă, intri în izolare 14 zile
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Oct 2020   •   22:25

Sunt 49 de țări sau zone considerate "de risc" iar persoanele care vin din oricare din aceste state și intenționează să stea în România mai mult de 3 zile intră, obligatoriu, în carantină pentru 14 zile.

Pe listă se află Spania, Franța, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Ungaria, Slovacia, Ucraina, Austria, Cehia, Republica Moldova, Olanda, Gibraltar, Marea Britanie, Israel și Statele Unite ale Americii.

Lista completă poate fi consultată aici.

Conform anunțului făcut luni de autorități, sunt exceptate de la măsura carantinării automate "persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 72 de ore și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național".


Persoanele care sosesc în România din statele prevăzute în lista menționată și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în cea de-a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Sărbătorile religioase, organizate doar cu și pentru localnici

O altă restricție se referă la sărbătorile religioase.

Este permisă organizarea acestora numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități.

La o rată a infectării peste 1,5 la mie se introduce tele-munca sau se decalează programul de lucru

De asemenea, o măsură adoptată luni obligă instituțiile publice și private din localitățile unde incidența coronavirusului este de peste 1,5 la mie "să analizeze modul de desfășurare a activității" în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă.

Acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru, spune hotărârea adoptată de CNSU.

Hotărârea Comintetului Național pentru Situații de Urgență mai obligă Comitetele judeţene de pentru situații de urgenţă (și pe cel al Municipiului București) să intre în ședință extraordinară, în următoarele 48 de ore, în vederea analizării situației epidemiologice la nivelul fiecărei localității și a dispunerii, de urgență, a măsurilor pentru diminuarea impactului riscului "conform prevederilor legale aprobate prin hotărârile Guvernului și cele ale CNSU".

 

×
Subiecte în articol: COVID-19
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close