Cu așa multe grupuri de cercetători lucrând la un vaccin, pare aproape sigur ca măcar unul dintre ele să fie eficient. Realitatea, însă, este mult mai complicată.
Acesta nu e nici primul, nici ultimul coronavirus care a infectat oamenii și, până acum, cercetătorii nu au putut dezvolta un vaccin pentru coronavirusuri, scrie Libertatea.
Asta pentru că coronavirusurile afectează preponderent tractul respirator superior, unde sistemul imunitar nu ajunge ușor, a spus Ian Frazer, cercetător la Universitatea din Queensland, Australia.
În trecut, Frazer a fost implicat în dezvoltarea vaccinurilor pentru virusul papiloma uman (HPV) care provoacă cancerul de col uterin — un vaccin care a avut nevoie de ani de muncă pentru a avea succes.
"Tractul respirator superior se află, evident, în interiorul corpului nostru, însă sistemul imunitar îl tratează de parcă ar fi o suprafață externă. Așa că încercările de imunizare sunt ca și cum ai încerca să faci un vaccin care omoară un virus la suprafața pielii.
Pielea și stratul exterior de celule din tractul respirator superior acționează ca o barieră împotriva virusurilor, oprindu-le să intre în corp. Problema e că este foarte dificil să neutralizezi virusuri „în afara” corpului", afirmă specialistul.