Antena 3 CNN Coronavirus De ce ne e frică de vaccinare? Psihoterapeut Delia Dumitru: "În spatele deciziei fiecărui pacient există un spectru emoțional complex"

De ce ne e frică de vaccinare? Psihoterapeut Delia Dumitru: "În spatele deciziei fiecărui pacient există un spectru emoțional complex"

Alexandra Dima
1 minut de citit Publicat la 17:09 27 Oct 2021 Modificat la 17:15 27 Oct 2021
De ce ne e frică de vaccinare? Psihoterapeut Delia Dumitru: "În spatele deciziei fiecărui pacient există un spectru emoțional complex"
Sursa foto: hepta

"În spatele deciziei fiecărui pacient de a se vaccina există un spectru emoțional complex, care ne scoate în față comportamentul fiecărui pacient și alegerile pe care acesta le face. Primul lucru care se reflectă și în numărul scăzut de vaccinări în țara noastră este lipsa înțelegerii privind necesitatea acesteia", spune psihoterapeutul Delia Dumitru. 

Mulți spun de ce să ne mai vaccinăm dacă tot facem boala? Lipsa unor răspunsuri ferme pe înțelesul fiecăruia pot duce la un blocaj în ceea ce privește emoțiile acestor persoane și automat nici nu pot fi motivate să meargă la vaccinare până nu înțeleg de ce anume este nevoie să ne vaccinăm și ce înseamnă pandemia, a mai explicat psihoterapeutul.

Fobiile se tratează într-un cadru securizat, pas cu pas

Evident, există și frica de ace sau de medic, care sunt fobii. Pentru cei care resimt asta este foarte neplăcut. Mulți nu merg să își facă analize și să obțină un diagnostic tocmai din această fobie.

În cazul în care pacientul dorește să își rezolve această fobie poate să recurgă la ajutorul la psihoterapeut, să exeute tehnici de mindfulness ori relaxare. O soluție este și expunerea treptată, ceea ce înseamnă ca într-un cadru securizat, cu medici în care are încredere, să meargă și să discute cu aceștia și, ușor-ușor, să se ajungă la momentul vaccinării, la momentul în care acum intră în contact cu pielea. 

Mulți oameni nu resping vaccinarea ci doar așteaptă să aibă încredere în proces

O parte din oameni sunt însă speriați de efectele pe termen lung și ei nu intră în categoria celor care resping vacinarea, ci doar așteaptă ca să se vaccineze cât mai mulți din jur pentru a căpăta încredere. 

Cu privire la frica de ace, se poate spune că ține și de faptul că odată cu evoluția noastră am fost învățați că obiectele ascuțite - săbii, sulițe, cuțite - sunt periculoase. Ea poate fi și o temere preluată din familie sau educație. Să nu uităm și de frica de stomatolog din copilărie, când anestezicele nu erau atât de eficiente și durerea nu era estompată, iar de aici amintirile traumatice, a concluzionat Delia Dumitru, în direct la Antena 3. 

×
x close