Antena 3 CNN Coronavirus Medic: ”Am supraviețuit Ebola dar mi-e frică de COVID-19! Cum arată o zi în ”Infern”

Medic: ”Am supraviețuit Ebola dar mi-e frică de COVID-19! Cum arată o zi în ”Infern”

Un medic faimos din Statele Unite a încercat, marți, să descrie pe o rețea socială cum arată o zi în secția unde sunt îngrijite persoanele infectate cu coronavirus.

o_1e4b5leimv3u19fc1ti2jfk1rt3b.jpeg
26 Mar 2020   •   11:48

Doctorul Craig Spencer a lucrat ca epidemiolog în Africa și în Asia de Sud-Est și a devenit faimos după ce s-a vindecat miraculos de Ebola, virus contractat în timp ce avea grijă de pacienții din Noua Guinee.

Medicul este acum directorul departamentului de Sănătate Globală în Medicina de Urgență la New York-Presbyterian/Columbia University Medical Center din New York, devenit acum epicentrul focarului american. 

Acesta a povestit marți, pe o rețea socială, ce înseamnă îngrijirea bolnavilor dintr-o secție de coronavirus. 

Spencer își începe ziua la ora 6.30, cu o cană mare de cafea care să îi ajungă pentru toată ziua, deoarece toate cafenelele din spital sunt închise.  O încheie alergând pe holul casei spre baie, unde se schimbă, se spală și de dezinfectează înainte să petreacă puțin timp cu familia. 

Toate orele din timpul zilei ”sunt pline de coronavirus”. 

”Tot calmul străzilor este transformat imediat. Luminile strălucitoare ale secției de Terapie Intensivă se oglidesc în ochelarii de protecție purtați de personalul medical. Apare o ”cacofonie” de tuse. Te oprești. Îți ridici masca. Și mergi mai departe. 

Povestește cum este anunțat despre o pacientă care, în ciuda faptului că primește cantitatea maximă de oxigen, tot respiră repede. Are o discuție telefonică ”lungă și sinceră” cu familia acesteia, despre toate măsurile pe care vor fi nevoiți să le ia pentru a-i susține funcțiile vitale, înainte ca lucrurile să se înrăutățească. 

”Ești anunțat de alt bolnav. Te grăbești! Toți sunt în stare gravă. Vomită. Trebuie conectați la aparate. Doi pacienți, în camere lipite, trebuie intubați. Și nu este nici ora 10”, a scris el pe reațeaua socială. 

Este bombardat oră de oră cu mesaje urgente: 

"Notificare: pacient foarte bolnav, cu respirație scurtată, febră. Oxigen 88%.
Notificare: tensiune arterială scăzută, respirație scurtă, oxigen scăzut.
Notificare: oxigen scăzut, nu poate respira. Febră."

La un moment dat, își dă seama că este după-amiaza și nu a băut apă.

"Ți-e teamă să-ți dai jos masca. Este singurul lucru care te protejează. Cu siguranță că poți rezista - în Africa de Vest, în timpul Ebola, ai petrecut ore întregi într-un costum fierbinte, fără apă. Încă un pacient ..." scrie acesta.

În unele zile, Spencer reușește să mănânce ceva în cantina spitalului, care încă nu s-a închis. Se spală de două ori pe mâini, își dă masca jos cu grijă și înghite cât poate de repede, înainte să se întoarcă pe secție.

”Toată lumea pe care o vezi este la fel. Toată lumea are #COVID19. Purtăm halate, mănuși și măști la fiecare întâlnire. Toată ziua. Este singura modalitate de a ne proteja”, scrie el. 

”Unde au dispărut pacienții cu infarct? Unde au dispărut pacienții cu apendicită? Peste tot, numai COVID!”.

Când tura se încheie, Spencer dezinfectează tot ce are, înainte de a părăsi spitalul.

”Înainte să pleci, dezinfectezi ABSOLUT TOT! Telefonul. Legitimația. Cana de cafea. TOTUL! Îneci totul în clor. Totul într-o pungă. Nu vrei să riști nimic! Sigur ai luat totul? Mai șterge-le o data!”, scrie el. 

Spencer povestește că se simte gol și expus în timp ce merge pe străzile pustii, fără mască. 

Oricât de grea a fost ziua, el se așteaptă la mult mai rău. 

”Toți cei de care am avut grijă azi au fost infectați acum o săpămâna, sau mai mult. Numărul cazurilor infectate va exploda peste noapte, așa cum s-a întâmplat în fiecare noapte până acum. Mai mulți vor veni la Camera de Urgențe. Mai multe notificări vor fi. Mai mulți vor avea nevoie de ventilație mecanică”, scrie pe rețeaua socială. 

El este de părere că este prea târziu pentru a opri virusul, însă răspândirea acestuia poate fi încetinită, deoarece virusul nu îi ”poate infecta pe cei pe care nu îi întâlnește”.

”Distanțarea socială este singurul lucru care ne poate salva. Nu îmi pasă atât de tare de economia țării cât mă îngrijorează salvarea vieților!”, scrie Spencer. 

Medicul își încheie povestea, cu o pledoarie.

”Poți auzi oameni că nimic nu este real. Este!

Poți auzi oameni că nu este chiar atât de rău. Este!

Poți auzi oameni că nu te poate omorî. Poate!

Am supraviețuit Ebola. Mi-a frică de #COVID-19!

Fă-ți partea! Stai acasă! Stai în siguranță!

Eu voi veni în fiecare zi la muncă, pentru tine!”

Sursa: edition.cnn.com

×
Subiecte în articol: coronavirus Ebola craig spencer
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close