Antena 3 CNN Coronavirus S-a aflat de ce vaccinarea anti-COVID a scăzut în mod diferit numărul deceselor în țări diferite. Efect spectaculos atunci când rapelul este întârziat

S-a aflat de ce vaccinarea anti-COVID a scăzut în mod diferit numărul deceselor în țări diferite. Efect spectaculos atunci când rapelul este întârziat

Alina Anghel
1 minut de citit Publicat la 15:41 23 Oct 2021 Modificat la 15:45 23 Oct 2021
COVID Romania
S-a aflat de ce vaccinarea anti-COVID a scăzut în mod diferit numărul deceselor în țări diferite. Efect spectaculos atunci când rapelul este întârziat Sursa foto: hepta

Astfel, în state precum Germania, Danemarca și Regatul Unit numărul de decese în actualul val pandemic este la 10% față de valurile anterioare.

Rata mortalității a scăzut și în SUA, Israel sau Grecia, dar nu la același nivel ca în statele europene menționate.

Țările sărace au folosit vaccinuri chinezești și rusești

Țările în curs de dezvoltare, cu sisteme sanitare problematice, au folosit vaccinuri din China și Rusia, remarcă Bloomberg.

Acestea s-au dovedit mai puțin eficiente decât vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager, folosite pe scară largă în SUA și în mare parte din Europa.

Eficiența diferitelor tipuri de vaccin constituie parte a explicației pentru faptul că vaccinarea dă rezultate diferite în state diferite.

Astfel, din vara acestui an, de când varianta Delta a început să se răspândească accelerat, statele care au folosit vaccinurile chinezesc și rusesc s-au confruntat cu o creștere a numărului de decese și de infectări.

Experții admit însă că există și alți factori, în afară de tipul vaccinului, care fac diferența în privința rezultatelor campaniilor de vaccinare în locuri diferite de pe glob.

Intervalul dintre dozele de vaccin s-a dovedit mai important decât se credea inițial

În țările în care se înregistrează o mortalitate mai scăzută, intervalul dintre doza inițială și rapel a fost mai mare decât cel de 3-4 săptămâni, recomandat de producătorii de vaccinuri în cazul produselor bazate pe ARN mesager.

De asemenea, decizia autorităților Marii Britanii, de a administra rapelul cu AstraZeneca la 12 săptămâni în loc de 8, a fost validată de oamenii de știință.

Rapelul întârziat a fost introdus în Germania, intervalul fiind de 12 săptămâni în cazul AstraZeneca și de 6 săptămâni pentru Moderna și Pfizer.

Danemarca a decis, de asemenea, să întârzie rapelul vaccinurilor cu ARN mesager, rapelul la Moderna și Pfizer fiind administrat la 5-6 săptămâni după prima doză.

Țările care au "furat startul", afecte mai grav de varianta Delta

Un rapel efectuat mai târziu dă timp sistemului imunitar să răspundă complet la doza inițială, spun specialiștii.

Ar fi nevoie de mai mult de o lună pentru obținerea acestui rezultat, adaugă ei.

În sfârșit, contează și momentul de maximă intensitate al campaniilor de vaccinare. 

Când a lovit varianta Delta, astă primăvară, state precum SUA și Israel, care au început cel mai devreme campania de vaccinare, aveau răspunsul imunitar al populației deja diminuat iar statele europene, care abia începeau "să calce accelerația" în privința vaccinării au avut un răspuns mai bun.

×
x close