Concluzia apare într-un studiu realizat la Universitatea din Cambridge și citat în presa internațională.
Potrivit cercetătorilor implicați în studiu, este posibil ca infecția cu coronavirus să determine declinul cognitiv în mai multe feluri.
Un astfel de mecanism implică lezarea creierului, ca urmare a supra-reacției sistemului imunitar. De asemenea, prezența COVID în organism determină micro-hemoragii sau micro-ischemii în diferite zone neuronale.
Efortul cercetătorilor se îndreaptă către stabilirea persistenței acestor daune aduse creierului uman.
Deocamdată, rezultatele indică un deficit intelectual similar celui care se întâlnește, în medie, la persoanele cu vârste între 50 la 70 de ani.
Experții au studiat rezultatele mai multor teste cognitive efectuate la șase luni după infectare de 46 de pacienți internați din cauza COVID și le-au comparat cu testele cognitive ale populației de control (66 mii de persoane).
Pacienții recuperați au prezentat deficiențe cognitive
Comparația a relevat că, în cazul pacienților care s-au recuperat după COVID, s-au redus viteza de procesare a informațiilor și abilitățile de înțelegere a limbajului, fiind constatate și alte deficiențe cognitive.
Studii anterioare au arătat deja că infecția cu coronavirus afectează capacitatea zonelor nevralgice de a folosi zahărul drept "combustibil" pentru a menține atenția, memoria de lucru și capacitatea de rezolvare a problemelor.
"Doar în Anglia, 40.000 de persoane au fost la terapie intensivă pentru coronavirus, ceea ce înseamnă că deficitele cognitive post-COVID pot afecta un număr mare de oameni din întreaga lume", a declarat Adam Hampshire de la Imperial College London.
Hampshire a condus un alt studiu în materie, apărut în publicația de specialitate EClinicalMedicine și care a implicat peste 80.000 de indivizi.
Acest din urmă studiu a evidențiat, de asemenea, deficite cognitive la cei recuperați după COVID, în comparație cu persoanele din grupul de control.