"Nu este momentul să ne relaxăm", a declarat directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă organizată în format online.
La începutul toamnei, regiunea europeană a devenit din nou centrul pandemiei de coronavirus, numărând 60% din noile cazuri de COVID-19 detectate la nivel mondial. În paralel, a fost înregistrat şi un vârf al cazurilor de gripă sezonieră.
Odată cu noul val de COVID-19, numărul deceselor şi cel spitalizărilor la terapie intensivă au crescut doar foarte puţin, a subliniat OMS, care insistă asupra legăturii pe care o are această situaţie cu vaccinarea împotriva noului coronavirus.
"Vaccinarea rămâne unul dintre instrumentele noastre cele mai eficiente împotriva gripei şi a COVID-19", a declarat Hans Kluge luni, când omenirea celebrează Ziua mondială de luptă împotriva poliomielitei.
Niciun caz de virus natural al poliomielitei nu a fost raportat în Europa de peste 20 de ani. "Nu este însă ceva pe care am putea să-l considerăm un bun dobândit", a subliniat Hans Kluge.
COVID-19 rămâne o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial | Anunţul făcut de OMS
Comitetul de urgenţă al OMS a declarat pentru prima dată epidemia de COVID-19 drept urgenţă de sănătate publică de interes internaţional la data de 30 ianuarie 2020. O astfel de măsură poate contribui la accelerarea cercetării, a finanţării şi a măsurilor de sănătate publică la nivel internaţional pentru a limita răspândirea unei boli.
Agenţia ONU a indicat în ultimele luni că, deşi numărul cazurilor de infectare în anumite părţi ale lumii este în scădere, statele trebuie în continuare să îşi menţină vigilenţa şi să facă eforturi pentru vaccinarea persoanelor celor mai vulnerabile.